Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kubals elfel tvingar firmor att varsla

Sveriges mest elslukande industri, Kubal, har problem. Tre stora transformatorer har gått sönder. Delar av det stora ombyggnadsarbetet måste nu skjutas på framtiden.
Därför har underentreprenörer tvingats varsla sin personal.

Kubal, som gör en investering på 1,3 miljarder kronor, hade som mest cirka 300 inhyrda personer i entreprenörfirmor. Nu är mycket av ombyggnaden är genomförd och antalet inhyrda är nu färre än 100. Men en stor del av dem kommer nu inte att få fortsätta arbetet på Kubal.

Det har varit väldigt osäkert om hur det skulle bli, vi har väntat på besked från Kubal, säger en person på en av firmorna.

Kubals vd John Hoerner säger dock att man informerat entreprenörfirmorna om att smältverket nu har reducerad kraft.

Vissa jobb i ombyggnadsarbetet kan fortfarande göras, men andra måste vänta tills elproblemen är fixade. Jag förstår om det skapar frustration hos de firmor och deras anställda som nu inte får jobba kvar, säger John Hoerner.

Det tar nämligen lång tid att få transformatorerna reparerade.

Ja, det dröjer till andra kvartalet nästa år, säger John Hoerner.

Skulle man behöva ersätta dem med nya, så dröjer det ännu längre.

John Hoerner tror dock att man delvis kan lösa problemet genom att leda över ström från transformatorer i en annan del av smältverket.

Det är i verk 2 som ombyggnaden pågår. I den ena av de två hallarna har de gamla smältugnarna rivits ut och ersatts med 120 nya ugnar. Problemen med kraftöverföringen gjorde att man först bara kunde starta 30 av dessa ungar, men nu har man nästan 60 nya ugnar igång.

Efter nyår skulle sedan arbetet i den andra hallen påbörjas. De gamla ugnarna, varav en del fortfarande är i drift, skulle rivas ut och ersättas med 142 nya ugnar. Arbetet skulle vara klart före sommaren, var det tänkt. Nu lär det dröja ytterligare några månader.