Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kubals skyddsombud anmäler trasiga golv – hotar med avgång: "Det kostar pengar"

Problem och fel som kräver åtgärder blir liggandes – i flera år.
Nu har skyddsombuden på Kubal tröttnat. Om ingen förändring sker hotar de med avgång.
– De här åtgärderna kostar väldigt mycket pengar, det är därför de har låtit vänta på sig, säger säkerhetschef Gunnar Nyberg.

I flera år ska skyddsombuden på Kubal i Sundsvall ha påtalat risker med arbetsmiljön.

Nu har de gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket och kräver att arbetsgivaren prioriterar de åtgärder som hittas vid skyddsronder – liksom krav som ställs vid fackmöten.

"Enkla problem som lätt kan åtgärdas samma dag blir liggande i månader och år", skriver skyddsombuden i anmälan.

Nu efterfrågas en seriös handlingsplan.

"Om inte detta ändras drastiskt och fort överväger flera av oss skyddsombud att avgå och låta företaget driva sina skyddsfrågor bäst de kan", uppger de.

Sedan en längre tid är golven trasiga och belysning saknas i elektrolyshallar och källare.

– De här åtgärderna kostar väldigt mycket pengar, det är därför de har låtit vänta på sig. Därmed inte sagt att vi inte har agerat, för det har vi gjort, men inte lyckats löpa linan fullt ut, säger Gunnar Nyberg, säkerhetschef på Kubal.

Av anmälan till Arbetsmiljöverket framgår att truckförare dagligen utsätts för skadliga helkroppsvibrationer på grund av de trasiga golven.

– Vi har fordon som i det närmaste har obefintlig fjädring och då kan det upplevas som väldigt stötigt att köra på de här golven, säger Gunnar Nyberg.

Berörda avdelningar kommer under torsdagen att delta i ett möte på Kubal, tillsammans med skyddsombuden.

– Nu ska vi försöka få till en handlingsplan som kan accepteras av samtliga anställda, säger Gunnar Nyberg, som poängterar att det inte finns någon tvist med i bilden.

– Det är inte så att vi har någon konflikt med våra skyddsombud. Normalt sett har vi ett väldigt gott samarbete, säger han.

När kommer åtgärder att ske?

– Det kan jag inte svara på men givetvis är det så fort vi har möjlighet.