Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kultur höjer orters attraktion - men räcker det?

Vart riktas landstingets besparingsyxa? undrar Sven Larsson.

I en krönika i ST 27/9 skriver ST:s kulturredaktör Susanne Holmlund angående Landstingets tjänstemannaförslag om minskat anslag till Scenkonstbolaget och Länsmuséet: "Landstinget vill ta poäng hos kulturmotståndarna. Det finns ju folk som menar att kultur är lyxkonsumtion och som på allvar tror att om konststödet och Norrdans försvann skulle länet få en bättre vård."

Nåja, folk menar både det ena och det andra, jag kan ändå inte föreställa mig att Landstingets tjänstemän gaddat ihop sig bakom lyckta dörrar för att "plocka sympatier från dem med rötter i fördomar och gammalt bildningsförakt", som Susanne hävdar.

Jag hoppas och tror det finns en yrkesheder på tjänstemannasidan i Landstinget som innebär att det är faktiska realiteter som resulterat i de sparförslag som rekommenderas till landstingsstyrelsen att ta ställning till på ett handgripligt sätt där yxa och osthyvel symboliskt plockas fram för att vända en utveckling svår att greppa om som man ändå kan begära att Landstinget har kontroll över.

Yxan är redan höjd mot Sollefteå sjukhus, vad som väntar i övrigt återstår att se.

Susanne Holmlund har uppfattningen att kulturen inte ska böta med stora delar av sitt anslag då Landstingets kris beror på att sjukvården går dåligt, inte kulturen. Tjänstemannaförslaget innebär att Scenkonstbolagets anslag halveras vilket kan betyda dödsstöten för det professionella kulturlivet och scenkonsten förflyttas till ruta 1 som det var före en fast teater.

Susanne Holmlund menar att det inte handlar om rättvisa utan om ideologi. Jag tror det ligger en del i den tanken även om jag inte kan se att det finansiella kaoset förorsakat av stora underskott under många år, som nu nått sin spets, kan räddas av vilken ideologi det än är som har majoritet. Det är kört, som man säger.

Örnsköldsviks sjukhus var också illa ute med varsel om nedläggning av BB och kvinnoklinik. Nu har sjukhuset fått lugnande besked från Landstinget efter omfattande demonstrationer. Riktas yxan åt annat håll? Har man kulturen i sikte?

Att det många gånger är påvisat att kultur är bra för människors fysiska och psykiska hälsa. Att den gör orter mer attraktiva att flytta till och stanna kvar i. Är det något som gör intryck på landstingspolitiker? Vi får se.