Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1900-talet ironiskt slutsummerat

BOK Patrik Ouredník: Europeana. Kortfattad historia om nittonhundratalet. Översättning: Mats Larsson. Natur & Kultur

Annons
Ett gasmoln svävar över Europa. Ett sekel är slut, en epok är förbi och kvar finns ett moln som vittnar om lidande och ond bråd död. Det stinker senapsgas från första världskrigets skyttegravar och det sticker vasst av Zyklon B från koncentrationslägren i Tyskland och Polen; det är svart som sot från krematorieskorstenarna eviga rök och fullt av vassa sandkorn upprivna från vägarna av miljoner och åter miljoner fördrivna folk som tvingats bryta upp och flytta på order från kamrat Stalin.
Blod, elände, massmord. Nationalism, krig och folkmord. Nazism och Sovjetkommunism och fascism och en alltmer ohämmad kapitalism. Facit över nittonhundratalet är en outhärdlig summering av goda föresatser som vändes i sin motsats. Framstegstron och optimismen var bokstavligt talat gränslös vid sekelskiftet nittonhundra och hundra år senare var till och med framstegstanken död.
Trots penicillin, p-piller och postmodernism.
Lägger man soldaterna som stupade i första världskriget efter varandra var det \"totalt 2 681 km stupade fransmän och 1 547 km stupade engelsmän och 3 010 km stupade tyskar, om man utgick från att liken i genomsnitt var 172 cm långa. Och i hela världen var det allt som allt 15 508 km stupade soldater.\"
Detta är en av de uppgifter som den tjeckiske författaren Patrik Ourĕdník sedan länge bosatt i Paris ger redan i upptakten till sin märkliga och fascinerande bok \"Europeana. Kortfattad historia om nittonhundratalet\". Och nog är den kortfattad, blott hundratrettioåtta sidor. Men den är skriven med intensitet och ett stort kunnande och med absurditeten som främsta vägen till förståelse.
Patrik Ourĕdník intresserar sig för uppfinningar och innovationer såsom granatkastare, haubitsar, Zyklon B, tvålkokning av människofett. Men också för eugenik, tvångssterilisering, statyer över den okände soldaten, folkmord, engångsblöjan, tuggummit, sex, hedonism, nazism, fascism, kommunism, scientologi, humanismens död, radion, teven, neurosen, Jehovas vittnen, frisersalonger för hundar, New Age, reklam, kapitalism, revolution, rökning, friluftsliv, joggning, Internet, spermabanker, kloning, untermensch, dekadens osv. osv.
Högt varvas med lågt, det grymmaste med det allra mest banala och kontrastverkan är effektiv och drabbande. \"Till fem kilo fett tillsatte man 10 liter vatten och en liter soda\", berättar han till exempel om tyskarna tvålkokning av människofett, \"kokade blandningen i en gryta i tre timmar, tillsatte lite salt, kokade en stund till och lät den svalna tills det bildades en hinna, som man drog bort, skar upp och på nytt lät koka en stund\". Därefter berättar Patrik Ourĕdník om en tysk soldat i Gdansk som blev galen då han fick veta att hans älskarinna varit judinna och kompisarna drev med honom och sade att tvålen han tvättat sig med sista tiden var gjord av hennes kropp.
Och så fortsätter det, varv efter varv, det ena mörkare och absurda än det andra. \"Europeana\" är en bok som är skriven med en mycket svart, mycket europeisk ironi som får värka i texten; en ironi som är gammal, välbekant inte minst i Centraleuropeisk tradition och ytterst verkningsfull och som inte har det minst att göra med den så kallade ironiska generationen var den nu finns någonstans.
\"Europeana\" är skriven med samma bläck som Jaroslav Haek doppade pennan i när han skrev \"Den tappre soldaten Svejk\" och den påminner en hel del om en Milan Kundera utan skyddsnät. Den är både nattsvart och rolig genom sin lakoniska underfundighet. I viss mån kan den säkerligen fungera som ett serum mot nittonhundratalets vansinne. Ty historien är inte slut. Den fortsätter och av historien kan alltid lärdomar dras om sinnet är öppet. Eller med Patrik Ourĕdníks ord: \"Och 1989 kom en amerikansk politolog på en teori om historiens slut enligt vilken historien egentligen slutade 1989... Men många människor kände inte till den teorin och fortsatte att göra historia som om ingenting hade hänt.\"
Kort sagt: Läs den!
Mer läsning

Annons