Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50-talisternas återtåg präglar bokhösten

/

På hösten brukar litteraturscenens strålkastare vara ritade mot stora etablerade författarnamn. Men i år lämnar de plats i rampljuset åt yngre generationer. 50-talister, journalister och Döden själv sätter sin prägel på höstens svenska skönlitteratur.

Annons
Om bristen på fixstjärnor tyder på en svag bokhöst är för tidigt att säga. Givetvis saknas de inte helt. 50-talisterna i den svenska författarkåren har gjort en kraftsamling, och i spetsen för den går Klas Östergren.
Hans generationsroman "Gentlemen" blev hans hyllade genombrott 1980. 25 år senare tar han upp tråden och berättar i "Gangsters" (släpps den 16 september) vad som hände där "Gentlemen" slutade.
Ulf Lundell är tillbaka på Wahlström & Widstrand som han lämnade under stort ståhej 1998. Hans nya roman "Värmen" (september) blir den avslutande delen i en trilogi som också innehåller "Saknaden" och "Friheten".
Ernst Brunner fick mersmak när han 2002 omdiktade Carl Michael Bellmans liv i romanen "Fukta din aska". Nu har han tagit ytterligare ett steg bakåt i tiden och gör Karl XII till huvudperson i boken "Carolus Rex", som trots att den har undertiteln "Karl XII - hans liv i sanning återberättat" är en roman (2 september).
Peter Englund och Kristian Petri har var och en på sitt håll visat sin skicklighet i att dramatisera historiska fakta och verkliga händelser. Med "Jag skall dundra" (27 september) ger de sig tillsammans in i den historiska äventyrsromanen som genre med en actionfylld berättelse om svenska soldater i Polen i början av 1700-talet.
I år börjar höstsäsongen tidigt på flera svenska förlag. Sommarlovet har av hävd varit långt på bokförlagen. Nu följer man filmbranschen i spåren och satsar på att göra även sommaren lönsam.
Bonniers släpper till och med två böcker i den "omöjliga" bokmånaden juli. Jonas Bonniers bok "Laura och jag" (29 juli) om en ung kvinnas sökande efter sin far och debutanten Sofia Nordins thrillerartade skildring "Utanmyr" (29 juli) av ett isolerat kollektiv i norra Sverige blir förlagets testballonger mitt i sommaren.
Sommaren ses annars som en utmärkt tid för mord och mysterier. Redan i juni är exempelvis Åke Edwardson, Arne Dahl och Camilla Läckberg aktuella och ännu fler blir deckarförfattarna i augusti.
Kajsa Ingemarsson har förutom sin karriär som komiker och programledare i radio och tv tre boksuccéer bakom sig. I höst byter hon genre med den politiska thrillern "Den ryske vännen" (september). Katarina Mazetti har redan visat att journalister kan bli bästsäljare och i juni kommer "Familjegraven", uppföljaren till "Grabben i graven bredvid".
Döden tycks vara huvudperson oavsett om man går på teater, lyssnar på rock eller läser böcker. I diktsamlingen "Dödens lilla bok" (augusti) försöker Magnus Carlbring konkretisera den abstraktion döden är. I "49 dagar i bardo" (september) låter Stefan Gurt sin huvudperson hamna i limbo, som en ande mellan liv och död.
Även Henrik Kullander låter det vardagliga och övernaturliga gå på kollisionskurs i "Någonting odödligt" (september) där en grävmaskinist i Kalmar skopar upp ett skelett ur marken. Det märkliga är utväxter på ryggen av skelettet som skulle kunna tas för änglavingar.
I debuten "Kallkällan" 2000 och fortsättningen "Band II. Från Gabbro till Löväng" skapade Lotta Lotass ett gåtfullt och arkaiskt svenskt jordbrukslandskap. Nu knyter hon samman trilogin med "skymning: gryning" (20 september), där gestalter och motiv från de tidigare böckerna strålar samman.
Kerstin Norborg släpper sin andra bok i år. Hon Augustprisnominerades och fick Sveriges Radios romanpris 2001 för "Min faders hus". "Missed abortion" (5 september) är en novellsamling där ett genomgående tema är att våga eller inte våga känna närhet och kärlek.

Mer läsning

Annons