Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akademiens svar skjuts upp – igen: "Det blev svårt att få fram det här i tid"

Helgens krismöte följdes av att det utlovade offentliga uttalandet sköts upp. I dag väntades den decimerade Svenska Akademien kommentera advokatutredningen som har undersökt ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen – men nu meddelar Akademien att de väntar med svar.

Annons
Anders Olsson, som tillfälligt axlat rollen som ständig sekreterare i Svenska Akademien, väntas skicka ut ett pressmeddelande. I det ska den advokatutredning som granskat den så kallade kulturprofilens kopplingar till akademiledamöterna kommenteras. Arkivbild. Jonas Ekströmer/TT

Svenska Akademien dröjer med sin utlovade kommentar om advokatutredningen som har undersökt ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen.

– Det blev svårt att få fram det här i tid, säger tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson till TT.

"Svenska Akademien har beslutat att vänta med att publicera ett pressmeddelande om den aktuella situationen. Vi återkommer när diskussionerna har kommit tillräckligt långt", skriver Akademien på sin hemsida.

Anders Olsson vidareutvecklar:

– Det var så många instanser som man skulle vända sig till så vi måste skjuta på det, säger han till TT.

Enligt tidigare uppgifter från Olsson blev advokatutredningen klar i mitten av februari. Efter det samlades akademiledamöterna flera gånger för att diskutera hur man skulle uppfatta resultatet. Tanken från början var att offentliggöra ett pressmeddelande fredagen den 13 april som skulle klargöra Svenska Akademiens hållning.

Den svårt sargade Svenska Akademien utsätts nu för angrepp från många olika håll. Ska det pressmeddelande som väntas skickas ut blidka de upprörda känslorna? Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT

Så blev det inte. Sprickan i den anrika kulturinstitutionen var redan innan dess så stor att Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund via medierna avslöjade att de hoppat av från Akademien. Därefter följde avslöjanden, påhopp och till sist en förtroendekris som resulterade i att ständiga sekreteraren Sara Danius både lämnade sin post och sin stol. Samtidigt aviserade Anders Olsson att akademiledamoten Katarina Frostenson lämnar arbetet "på obestämd tid".

Den tillfällige ständige sekreteraren har jobbat hårt för att samla de decimerade trupperna. I fredags utlovade Anders Olsson att ett pressmeddelande som förmodas skingra dimmorna kring advokatutredningen skulle skickas ut på måndagen.

– Vi har kommit överens om att jag ska skicka ett utvidgat pressmeddelande, utifrån det som vi skulle ha publicerat som ett svar på advokatutredningens rapport, sade han till TT i fredags.

I helgen höll Akademien sedan ett krismöte som inte verkar ha nått hela vägen fram. Pressmeddelandet som skulle ha gått ut i måndags sköts först upp en dag och nu kommer alltså beskedet att det skjuts upp ytterligare – oklart exakt hur länge.

– Men vi kommer att bli klara denna vecka, så mycket kan jag säga, säger Anders Olsson till TT.

Sara Ullberg/TT

Linus Brännström/TT

Fakta: Detta har hänt

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

Under hösten får en advokatbyrå i uppdrag att utreda kulturprofilens koppling till ledamöterna.

Under tidiga våren presenteras utredningen för Akademins ledamöter och en djup spricka uppstår. Man röstar om uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen.

Den 6 april meddelar tre ledamöter som röstade för en uteslutning — Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren — att de lämnar sina stolar.

Den 7 april skriver Svenska Dagbladet att advokatutredningen visar att det finns skäl att misstänka att sekretessregler brutits vid ett flertal tillfällen, bland annat i samband med Nobelprisöverläggningar. Utredningen rekommenderar också Akademien att polisanmäla kulturprofilens verksamhet för ekonomisk brottslighet, vilket Akademien avblåser med en intern omröstning, enligt Danius.

Den 9 april uppger Dagens Nyheter, som tagit del av Svenska Akademiens advokatutredning, att kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. Uppgifterna avfärdas av mannens advokat.

Den 10 april skriver ledamoten Horace Engdahl i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Den 11 april uppger kungen att han är öppen för att låta skriva om Akademiens stadgar, bland annat vad gäller rätten till utträde. Samma dag konstaterar Nobelstiftelsen att krisen skadar Nobelprisets anseende.

Den 12 april meddelar Sara Danius efter ett möte med Akademien att hon lämnar både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar arbetet i Akademien. Beslutet att båda lämnar grundar sig i en kompromiss mellan lägren, enligt Anders Olsson.

Den 13 april vänder sig Danius mot "vänskapskotterier", "brott och fusk" och "kvinnoförnedrande uttryck" i ett uttalande till TT. Olsson riktar å sin sida hård kritik mot Danius ledarskap och säger till TT att hon tagit beslut utan förankring hos ledamöterna. Samma dag begär Klas Östergren formellt utträde ur Akademien.

Den 14 april vänder sig över 200 svenska författare i ett upprop mot vad de beskriver som sexism, jäv och maktmissbruk inom Svenska Akademien. I uppropet, som publiceras av GP Kultur, uttrycker de samtidigt sitt stöd för Sara Danius.

Den 15 april anklagar ett hundratal forskare i ett upprop i DN Svenska Akademien för att inte kunna driva institutionen på "ett värdigt och adekvat sätt". I uppropet kräver de också att det förändringsarbete som påbörjades under Danius ledarskap ska återupptas.

Mer läsning

Annons