Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla är på mässan

Annons
Den förste jag möter när jag checkar in på mitt hotell är Ola Vading, producent för det nedlagda litterära tv-programmet Röda rummet från Sundsvall. Det är inget oväntat; vi brukar träffas oftare i Göteborg än i Sundsvall.
Så är det med bokmässan: alla är här.
I dag börjar mässan, fyra dagar lång. En ljum höst vilar över Göteborg. Längs gatorna hänger reklam för mässan, och den som varit här förr det är för mig 20:e gången om jag räknat rätt är det strax som det alltid varit.
Festligt, folkligt, fullsatt.
Till mässans traditioner hör att alltid slå förra årets besöksrekord; det ligger en bra bit över 100 000 numera, det var litet stillsammare de första åren.
En annan tradition är att mässgeneralen, Bertil Falck, alltid lyckats locka någon riktigt känd litterär gestalt till mässan. Ett år när han levde under fatwan var det Salman Rushdie. I år är det Dario Fo, teatermannen som fick Nobelpris. Han kommer på lördag; att seminariet med honom blir fullsatt är det säkraste av alla tips.
Kanske finns också ett par kommande Nobelpristagare bland gästerna. En är den syrisk-libanesiske poeten Adonis, sedan länge bosatt i Paris. Han är den arabiska världens ledande poet sedan några decennier. I sin poesi förenar han klassisk arabisk poesi med modern västerländsk. I några år har han ständigt funnits i tipsen inför årets litterära Nobelpris.
En annan tänkbar kandidat är Orhan Pamuk, dubbelt aktuell också frånsett Nobelspekulationer.
Härom veckan kom hans nya roman, \"Snö\", på svenska. Enligt Pamuk själv hans första och sista politiska roman. En berättelse om hur Turkiet, här skildrat genom en avsides, insnöad stad, Kars, lever i korsningen mellan islam och politisk-militär diktatur.
Pamuk själv är på väg att bli ett offer för denna diktatur. I en intervju i en schweizisk tidning beskrev han ur skilda turkiska regimer dödat först hundratusen armenier, sedan tiotusentals kurder i sin strävan att behålla makten. Pamuks uttalande var i sig inte uppseendeväckande: han beskrev bara en historisk situation.
Men den turkiska regimen tål sanning lika litet som kritik. Därför är Pamuk i dag Turkiets internationellt mest kända författare åtalad, anklagad för något som jämställs med landsförräderi. I december ska rättegången hållas, Pamuk riskerar tre års fängelse. I Sverige, och på plats på bokmässan, har bildats en stödkommitté för honom ledd av Arne Ruth.
Också detta är en del av bokmässan. Här blandas det kommersiella glittret med mycket allvar. Men över det hela svävar en känsla lika stark varje år av att detta framför allt är en stor fest.
En fest för boken, för läsandet, för samvaron runt litteraturen.
Det är många år sedan någon kritiserat mässan för mer tingeltangel än seriös litteratur; det är kanske det mest geniala med Bertil Falcks skapelse.
Och det som gjort den så långlivad, trots allt dystra spådomar för femton, tjugo år sedan om omöjligheten att hålla bokmässa i Göteborg.
Nu är det fest i dagarna fyra. Och alla är här.

Mer läsning

Annons