Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt gott till gamla Sverige

Annons
Varen svenske! varm enligt en gammal handskrift, den nationella slutklämmen vid de samtal efter middagsmaten som "gamle kung Gösta" brukade ha med sina barn, framför eldbrasan i det säkert både kalla och dragiga slottet Tre Kronor. Och Daniel Fallström anger i dikten "Varen svenske" att detta uttryck var Gustav Vasas valspråk, vilket även lär ha brukats såsom "gamla lösen".
Hur det nu än är med detta så är det ju ett faktum att det är Gustav Vasas kungaval 1523 samt vår regeringsform från 1809 som ligger till grund för Sverige officiella högtidsdag, som numera firas som nationaldag på Gustavsdagen den 6 juni. 1916, alltså mitt under första världskriget, började den firas som Svenska flaggans dag. Som en nationens samling och kanske en besvärjelse mot krigets fasor.
På måndag är det åter nationaldag i Sverige, för första gången uppgraderad till allmän helgdag, med den svenska fanan fredligt hissad över landet; från Treriksröset längst i norr till Smygehuk i söder.
Det krigas ute i världen, från och till. Och inför svindeltanken på all ofärd, som kunde nå också till oss...nej, inför den tanken räcker inga valspråk och symboler till.
Vad vi behöver är en rak och enig insikt om att detta gamla land som vi förunnats kalla vårt, det bör vi stödja, värna, vara aktsamt rädda om. I denna dagens värld av snabb förändring.
Vad betyder "forsterland" för oss i dag, när modeordet är Marknaden? Kapitalet är internationellt, det har inget fosterland och behöver heller inget.
Men det gör vi. Vårt fosterland heter Sverige. Detta är vårt land. Som den landsflyktigt hemlöse diktaren Carl Jonas Love Almqvist under slutet av sin levnad en gång formulerade känslan för i denna underbrt smärtfyllt skrivna rad: Blott Sverige svenska krusbär har.

Mer läsning

Annons