Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt kan säljas med sex

BOK
Anonym (Nikki Gemmel): Den avklädda burden. Översättning: Katarina Jansson.
(Prisma)

Annons
I sin märkliga reseskildring "Kinesisk höst" som utkom 1978 gör Lars Gustafsson en oväntad iakttagelse. Han känner en ökad sensualitet efter någon veckas tid i Kina. Han funderar givetvis på varför. Då slår det honom. Människorna i Kina är befriade från den påtvingade och pockande sexualitet som reklamen innebär. Ingen del av mänskligt liv är lika exploaterad och kommersialiserad som sexualiteten i de västerländska samhällena.
Varje busshållplats, varje tomt utrymme, varje tv-kanal, varenda tidning är ockuperad av en reklam som oftast anspelar på sexuella impulser. Kittlande, eggande, uppfordrande, lockande och till slut: krävande. Det mest privata har så att säga vänts ut och in, och blivit det mest offentliga. Det mest synliga och det mest cyniskt utnyttjade.
När böcker säljs med sex som lockbete och ett lockande falskt afrodisiakum bör man alltså vara extra misstänksam. För två år sedan utkom på engelska en roman vars tema proklamerades vara en kvinnas hemliga sexuella fantasier. Det skrevs mycket om boken. Den främsta anledningen till skriverierna var att boken utgavs under det lockande författarnamnet "Anonymous". Så vem hade skrivit den? Var det en känd och etablerad författare som inte vågade stå för att hon skrev om sex? Eller kanske var det en manlig författare som inte ville avslöja sin inlevelseförmåga i den kvinnliga sexualiteten? Spekulationens vågor gick höga.
Och många spaltmetrar blev det.
Romanen har nu kommit i svensk översättning med titeln "Den avklädda bruden" och som författare anges på omslaget "Anonym". Och det trots att det sedan länge stått klart att det är den australiensiska författarinnan Nikke Gemmel som skrivit boken. Hon har även försett utgåvan med ett efterord och därpå följer en intervju med författarinnan. Så det är lite konstlat att även det svenska förlaget fortsätter med hemlighetsmakeriet.
Handlingen är mycket enkel. En kvävd och hämmad hemmafru, vars äktenskap gått i stå och där sexuallivet inskränker sig till trista och oinspirerade rutinsamlag, misstänker att maken har en affär med hennes bästa väninna som dessutom är sexterapeut. Detta öppnar plötsligt dörren för henne att ta steget till egna eskapader. Hon träffar en märklig man, skådespelaren Gabriel Bonilla som dessutom till hälften är spanjor. Han är en gentleman. Han är exotisk. Han är nästan överdrivet omtänksam. Han är annorlunda. De flirtar. De trivs i varandras sällskap. De börjar träffas, helt oskyldig. Ty ingenting händer mellan dem.
Hon funderar alltmer över varför mannen inte tar några initiativ till sex. Är han homosexuell? Är han rädd? Vill han inte med just henne? Till sist inser hon sanningen: Han är oskuld trots att han hunnit bli trettiofem år. Därefter vidtar bokens sexuella avsnitt. Hon lär upp Gabriel till att bli den perfekte älskaren. De träffas punktligt, en gång i veckan. Men hon börjar bli besatt av sex. Hon gör en utvikning till ett hotellrum med tre anonyma män (vilka av någon outgrundlig anledning är taxichaufförer). Men äktenskapet lockar henne fortfarande. Inte minst tanken på att äntligen få ett barn.
"Den avklädda bruden" är alltså nästintill identisk med tusen och åter tusen andra relationsromaner som tar upp den bittra och besvikna medelklassens krossade drömmar om att få leva i något slags imbecillt lyckotillstånd; ett tillstånd som främst tycks definieras av mycket och avancerat sex med den äkta hälften. Någon bedrar den andre eller alla bedrar alla. En kris uppstår. Två möjligheter återstår. Uppbrott eller försoning. Sådan är mallen. Skillnaden med "Den avklädda bruden" är egentligen bara den att den säljs under en anonym täckmantel för att kittla litet extra. Genom att vara anonym säger sig författarinnan vågat skriva mer intimt och ohämmat om sexualitet.
Sex är inte längre något som sker mellan två människor. Sex är inte längre något vackert, något lidelsefullt och spännande och skönt. Sex är en handelsvara; en handelsvara bland alla andra. Här är den paketerad och säljs mellan hårda pärmar.


Mer läsning

Annons