Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt Krestesen ser

/

KONST Galleri Versalen: Björn Krestesen, akvarell och grafik; till 29 oktober.

Annons
Björn Krestesen är en sakledare, och de som ser hans bilder blir det. Där finns ofta bruksföremål, inte direkt avbildade, oftare dolda i någon sorts landskap, ibland svåra att upptäcka. Också när människor finns i hans bilder. De står med ryggen till, sysslar med något. Verkstitlarna upplyser om att de är notdragare, fiskare, badare.
Det är ett personligt bildval, personligt utformat. När Krestens nu ställer ut på galleri Versalen är det framför allt med akvareller, en del lito, någon bild i blandteknik. Sättet att göra bilden är mindre viktigt: Krestens är sig lik i alla tekniker.
Han använder starka, mättade färger, litet dova. Det är höst över många av hans bilder. Men det är alla dessa bruksföremål kopparkittlar, krukor, askar, skålar som gör dem intressanta.
De är ofta verklighetstroget avbildade; på en och annan kruka finns fin porslinsdekor målad. Men Krestes döljer dem, i eller bakom ett slags originell växtlighet, eller i mer geometriska formationer.
Att Krestesen arbetat som scenograf, dessutom skådespelare, på Teater 9 i Stockholm är ingen överraskning för den som ser hans målningar. Många av dem liknar scenbilder, eller installationer omformade till målningar.
Själv säger Krestesen att han är intresserad av \"se, lyssna och påstå\" och har vanan att gå med ryggen före in i framtiden. Ingen otänkbar vana: då hinner han se vad som varit. Och det är kanske så hans bilder ska ses: allt vi eller utvecklingen eller helt enkelt livet lämnat efter sig.
En kittel, en kruka, minnet av en fiskare på stranden.

Mer läsning

Annons