Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amerikansk höst i Stockholms konserthus

USA sätter tonen i Stockholms konserthus i höst med filmmusik, popcorn och läsk, Bernstein och Gershwin. Tonsättarfestivalen hyllar amerikanen John Adams och säsongens höjdpunkt för Kungliga filharmonikerna blir ett gästspel i New York och FN:s 60-årsjubileum.

Annons
Symfoniorkestern i Stockholm har bjudits in av utrikesdepartementet för att spela när Förenta Nationerna håller sitt årliga firande den 24 oktober. Varje år står ett land för musiken, och i år är det Sveriges tur. Jubileet blir extra pampigt i år, då det slås samman med hundraårsminnet av den svenske generalsekreteraren Dag Hammarskjölds födelse.
Det känns mycket hedrande att man har valt ut Filharmonikerna till det här tillfället. Vi bjuder på ett svenskt smörgåsbord av ny och gammal musik, säger konserthuschefen Stefan Forsberg.
Kungliga Filharmonikerna under ledning av Alan Gilbert ska tillsammans med Anne Sofie von Otter spela musik av Benny Andersson, Hugo Alfvén och Wilhelm Peterson-Berger blandat med Edvard Grieg och Gustav Mahler. Den amerikanska turnén innehåller också två prestigefyllda konserter på Carnegie Hall den 22-23 oktober.
För första gången har chefdirigenten Alan Gilbert låtit sin amerikanska bakgrund synas i programmet under hela säsongen. Det blir kända toner ur Leonard Bernsteins \"West Side Story\" och på trettondagsafton dirigerar amerikanen Wayne Marshall en egen version av George Gershwins \"Porgy and Bess\". Under året finns även mindre kända amerikaner i programmet, exempelvis Aaron Copland, Samuel Barber och Charles Ives.
Den amerikanska säsongen avslutas på lättsamt vis 10-11 maj. Då bjuder Alan Gilbert publiken på en biokväll med musik från filmer som \"Schindlers list\", \"Borta med vinden\" och \"E.T.\". Då blir det för en gångs skull tillåtet med popcorn och läsk i konserthuset.
Tonsättarfestivalen hålls i år för 20:e året, och har med tiden blivit en internationell angelägenhet. I år ägnas veckan 10-17 november åt den kanske mest namnkunnige amerikanske kompositören John Adams. Han har bland annat gjort sig känd för de politiska nutidsoperorna \"Nixon in China\" och \"Death of Klinghoffer\". Den svenskättade kompositören besöker Sverige under festivalen och dirigerar själv avslutningskonserten där bland annat hans \"The chairman dances\" står på programmet.
Med start den 22-23 april nästa år arrangerar Stockholms konserthus också en mindre systerfestival - \"Tonsättarweekend\". En svensk tonsättare får en helg helt ägnad åt sin musik. Först ut är Karin Rehnqvist som just nu skriver på ett orkesterverk som ska uruppföras på festivalen.
Det är jätteroligt att få visa lite mer av sig själv under ett koncentrerat tillfälle, med både gammalt och nytt. Annars är det ju mest fråga om ett stycke här och ett där, säger Karin Rehnqvist.
Hösten innehåller ytterligare ett inslag som är tänkt att bli en årlig tradition. Två dagar före Nobelprisutdelningen hålls en Nobelpriskonsert. Det första valet är den världsberömde cellisten Yo-Yo Ma.
Han är ett självklart första val för den här konserten. Artisterna på de här konserterna ska vara på internationell toppnivå, säger Stefan Forsberg.

Mer läsning

Annons