Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansikten i fokus på Båstad-festival

På onsdag inleds Lilla Filmfestivalen i Båstad, som i år fyller 20 år.
– Det firar vi med extra många Widerbergskådespelare som kommer hit, säger festivalens konstnärliga ledare Emma Gray Munthe.

Annons

Festivalens konstnärliga ledare Emma Gray Munthe på biograf Scala, där alla filmer på festivalen visas. Foto: Gert-Håkan Ericsson

Stina Ekblad, Reine Brynolfsson, Melinda Kinnaman, Johan Widerberg, Thommy Berggren och Sven Wollter gästar alla Båstad för att samtala om de filmer av Bo Widerberg som visas under festivalen.

– Många av de här skådespelarna har jobbat med Widerberg på flera filmer, så det kommer helt enkelt bli mycket Widerberg-prat. Det är superroligt att alla vill komma och hedra Widerbergs minne, säger Emma Gray Munthe.

Tema ansikten

Den tunga skådespelarnärvaron knyter Emma Gray Munthe också ihop med årets tema, "ansikten". Temat kom till efter att hon fick ett manifest, författat av Bo Widerberg, i händerna.

– Det gick ut på att Widerberg ville ha ett så naturligt ljus som möjligt på sina skådespelares ansikten. Det var från skådespelarnas ögon och ansikten som allt liv i hans filmer kom, det var mycket därför han inte ville spela in i studio. Så då tänkte jag att det skulle vara roligt att få hit skådespelare som arbetade med Widerberg. Han brukar ju kallas skådespelarnas regissör.

Två premiärer

Intimiteten står i starkt fokus på festivalen, som startades av Bo Widerberg själv 1996. Alla filmer visas i en enda biosalong, och utanför finns ett tält där gäster och besökare samlas, pratar om film – och äter mat med Widerbergtema.

– Widerbergs egen favorit var macka med inlagd strömming på, så det kommer man att kunna äta, säger Emma Gray Munthe.

Har du något personligt festivaltips?

– I år är jag extra stolt över att vi premiärvisar två filmer som ännu inte har svensk distribution. Dels en turkisk-tysk film, "Dust cloth", dels dokumentären "The lavender scare", som handlar om hur tusentals homo- och bisexuella statstjänstemän sparkades under McCarthy-eran för att de ansågs vara en säkerhetsrisk.

Mer läsning

Annons