Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsplatsbibliotek - den nära läsupplevelsen

/
  • Bolagsverket är en de arbetsplatser i Sundsvall som har ett eget skönlitterärt bibliotek. Eva Hansson hoppas att bokintresset ska öka av att böckerna finns nära till hands.
  • Ett arbetsbibliotek kan inte vara stort: de flesta fackklubbar har inga större summor att köpa böcker för. Men det är lättåtkomligt och Eva Hansson hittar ibland själv böcker hon blir sugen på att läsa.

Den som har nära till böcker läser mer. På jobbet framlever vi en stor del av vår tillvaro. Med ett arbetsplatsbibliotek blir det lättare att komma i kontakt med böcker som väcker lässuget. Eva Hansson sköter Bolagsverkets eget bibliotek. Och hon är mäkta stolt över det.

Annons
Kanske en bok att läsa i kväll?
Tanken finns där. Men den extra turen till biblioteket eller bokhandeln känns ogörlig, och så blir det tv i stället. Om du haft tillgång till en samling skönlitterära böcker på jobbet hade du kanske tagit med dig en i förbifarten.
I Sundsvall finns en handfull arbetsplatser som startat egna bibliotek med stöd av ABF. Bolagsverket är en av dem. Och biblioteket består inte av äldre handlingar, statliga utredningar, lagtexter och annat som berör själva arbetet. De cirka 100 titlarna i hyllan mellan papperstunnan och hatthängaren är romaner, deckare, klassiker - skönlitteratur helt enkelt. Väggen är prydd med recensioner, författarbilder och posters som uppmanar till läsning.
Vi invigde i december 2002 med glögg och pepparkakor, berättar Eva Hansson.
Hon är räkenskapshandläggare och var tidigare förtroendevald i Sekos arbetsplatsklubb och avdelning. Nu sköter hon biblioteket, som fackklubben bekostar. Tips för nyinköp, uppgifter om författarbesök, seminarier och annat intressant ur litterär synvinkel ger Eivor Schulz hos ABF.
Seko har köpt in, men alla anställda får använda det. Det är inte så mycket jobb med det, menst att hålla koll och plocka lite. Och så mejlar jag ut information om föredrag, författarbesök och annat till arbetskamraterna, säger hon.
Den som vill låna får skriva sitt namn i ett block och stryka sig när boken lämnas tillbaka. Det finns inga särskilda lånetider att hålla, och om alla böcker kommer tillbaka eller ej är Eva Hansson tyst om.
Jag förutsätter att människor är ärliga, säger hon.
Seko är ett LO-förbund och dyster statistik visar att LO-grupperna läser mindre än andra fackanslutna. Med böckerna nära till hands kan hindren bli mindre, resonerar de fackligt aktiva.
Det är förstås ingen jättetillströmning hit. Men varje gång någon lånar en bok är det en framgång. Alla vet var böckerna finns, och man kan gå hit på en kafferast och rycka en bok, säger Eva Hansson.
Hon är märkbart stolt över biblioteket och annat är kanske inte att vänta av en storläsare, som själv alltid har fyra-fem böcker på gång. Hennes önskan är att bokläsandet blir så etablerat och självklart på jobbet att snacket vid fikabordet ska kunna röra sig om vilka böcker man läst, och om tankar kring dem.
Helst skulle jag vilja att folk kom hit och sa: Du, kan du inte fixa den och den boken? Det är jättekul att hålla på med det här, och jag hittar då och då själv böcker som jag blir sugen på att läsa.
Vi är ganska trångbodda, men biblioteket måste finnas på en plats dit alla lätt hittar. Det ska vara som en katt: bara finnas där, säger Eva Hansson.

Mer läsning

Annons