Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att hitta hem i tiden

Sökande efter rötter, identitet. Centralt för människan, inte minst den unga. \"Känslan av en annan tid\" heter en musikteaterföreställning av och med friskolan Skvadern och Nordiaensemblen. Nyskriven i ord och ton handlar den om att hitta hem i en tillvaro som inte behöver vara tidsbunden.

Annons
Plötsligt dyker hon bara upp, Alvina, i en by där tiden liksom stått stilla.
Men samtidigt är det en by som brutalt påmints om tidens existens i form av ett före och ett efter - här har en naturkatastrof ägt rum. Livet fortgår på det som finns kvar.
Alvina känner igen sig, fast hon aldrig har varit där.
Musikteatern \"Känslan av en annan tid\" är ett samarbete mellan friskolan Skvadern, i huvudsak estetelever men även ändra som läser estetiska kurser som fritt val, och Nordiaensemblen ur Sundsvalls Kammarorkester. Orkestern har för vana att koppla sig samman med vänskolor, och just nu är det Skvadern.
Också nästa spelår blir det ett samarbete kring ett kompositionsprojekt, där hela orkestern deltar, säger Lennart Åkermark för orkesterns räkning.
Musiken är bärande i föreställningen och är med undantag för ett par inslag nykomponerad. Det är eleverna själva som med stöd av lärare och orkesterns Patrik Källström står för den.
Medan ensemblen värmer upp med en smäcker och sorgsen vals i gammalfransk stil berättar dramalärare Gunilla Jakobsson om hur eleverna Helen Hörnfeldt och Catrin Berglund bara dök upp en dag med manuset.
De sa att de hade skrivit ett manus, och då var det klart att vi måste göra något av det, säger hon.
Resten av arbetet har varit ett gemensamt processande kring sångtexter, sceneri och roller, och elever från hantverksprogrammet har bistått med en del dekor och kläder. På onsdag kulminerar det hela i en offentlig föreställning och därefter ett par skolframträdanden.
37 elever från Skvadern har förberett sig genom att gå kurser i bland annat scenisk gestaltning, sceniskt karaktärsarbete, musikproduktion, dans, arrangemang och komposition och ljud- och ljusteknik.
Det är elever som redan lärt sig det många yngre inte vet: att teater är så mycket mer än bara skådespeleri. Och tack vare samarbetet med Nordiaensemblen får de levande och professionellt spelad musik bakom sig vid sitt första, riktiga sceniska försök.

Mer läsning

Annons