Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Babel reser sig

Annons
\"Babel\" kallas det senast hugskottet, presenterat härom kvällen. Namnet kommer från Babels torn, tanken är kanske att Sveriges Televisions nyaste kulturprogram ska betrakta litteraturen från detta torn.
Där satt också programledaren, Daniel Sjölin, inlånad från författarskap och kritikerverksamhet; glittrande glad över detta publika uppdrag, förtjust över att få förklara litteraturen för folket.
Så fick folket veta att två poeter, Bodil Malmsten och Marie Lundquist, skrivit dikter om flodvågskatastrofen i Asien, nästan lika snabbt som nyhetstelegrammen. Ett slag föreföll det som de skulle moraliskt fördömas för att på detta sätt sno poetiska poäng på en tragedi. Men den tanken vändes i sin motsats när man fann att detta inte var första gången.
Minsann, hade inte Voltaire, av alla, skrivit en berömd dikt om Lissabons förstörelse i en liknande händelse, för 350 år sedan; två veckor tog det innan nyheten om katastrofen nådde Voltaire, två veckor senare hade han sin numera klassiska dikt färdigskriven.
Den förändrade världshistorien, fick \"Babels\" tittare veta, om än inte riktigt hur, mer än att idén om att leva i den bästa av världar en filosofisk tanke Voltaire ständigt opponerade emot visade sig mindre hållbar. Så bra var inte världen när något sådant som hänt i Lissabon kunde hända.
Inget illa om en sådan vinkel på världshändelser; och kanske ville \"Babel\" starta med det riktigt stora. Ty sedan blev det mindre. En fnittrig intervju med Monika Fagerholm som fått mycket beröm för sin senaste roman, \"Den amerikanska flickan\", och nu geniförklarades av den förtjuste programledaren, glad som ett barn över att få intervjua i tv.
Nåja, man ska inte klaga. Litteraturen har länge legat för fäfot i den fria svenska televisionen, ända sedan \"Röda rummet\" krympte från seriöst samtal till fnittrig underhållning. Till \"Babels\" heder ska sägas att här fanns ett seriöst anslag; redaktionen lät åtminstone förstå att den ser seriöst på litteraturen.
Däremot knappast nyfiket. Ty frånsett Fagerholm handlade inte mycket om aktuella böcker på den svenska bokmarknaden, om än ett kort inslag om läget i Ryssland. En vanlig journalistisk tanke att vara aktuell har uppenbarligen inte nått fram till SvT:s kulturredaktion. Där rör man sig i sin egen takt.
Därför inte heller något om den levande konstvärlden och scenkonsten har sedan många år varit grundligt försummat av den television som anser sig verka i allmänhetens tjänst men gör det mest för sin egen skull.
Kanske blir \"Babel\" mer intressant, inte bara försiktigt seriöst i fortsättningen. När konkurrensen är det parodiska kulturmagasinet \"Sverige\" finns chans för \"Babel\" att rent av framstå som ett angeläget svenskt kulturprogram.
I väntan på det kulturella flaggskepp som uppenbarligen gått på grund, möjligen redan sjunkit.

Mer läsning

Annons