Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt Lindströms verk ska visas i USA – ny plattform för svensk konst i Washington

/
  • Riksutställningars generaldirektör Rebecka Nolmark och Länsmuseets chef Robert Olsson.

Delar av Murbergets samling av Bengt Lindströms konst ska visas i Washington. Riksutställningars generaldirektör Rebecka Nolmark, på visit i länet, öppnar dörren för utställningen.
– Vi har en utställningsplattform i Washington där fler ska få möjlighet att visa upp sig, säger hon.

Annons

För en liten tid sedan var Rebecka Nolmark, relativt nybliven på sin post som generaldirektör för Riksutställningar, på turné genom norra Sverige. Efter ett besök på järnvägsmuseet i Gävle och Kulturmagasinet i Sundsvall var turen kommen till Länsmuseet Murberget.

– Jag började för drygt ett år sedan; det är extra viktigt för mig att komma ut och se allt spännande som händer i landet, säger hon.

– Jag fick frågan att komma hit till Murberget och kunde inte motstå – här händer det väldigt mycket intressanta saker.

Hon hyllar bland annat Murbergets pågående integrationssatsning – instegsjobb och asylsökande som får slöjda i väntan på klädutlämningen.

– Att mötas i kulturen är ett jättebra sätt att träffa nya vänner och få en väg in i det nya landet. Satsningen är intressant på flera sätt och kan vidareutvecklas, säger Rebecka Nolmark.

Museets stora samling av Bengt Lindström tilldrar sig också intresse.

– Lindström är ett internationellt namn och nu öppnas en möjlighet att visa delar av samlingen utomlands, säger museichef Robert Olsson.

I dag bygger Riksutställningar inte längre utställningar utan arbetar i stället med att stödja och utveckla samarbetet mellan svenska museer.

– Vår verksamhet ska också prioritera den svenska konstens spridning, och det kan vi göra till exempel i House of Sweden i Washington, säger Rebecka Nolmark.

House of Sweden är en byggnad som bland annat inhyser Sveriges ambassad i Washington och representanter för svenska företag. I huset har man också gjort en utställningsplattform där svenska konstnärer ska kunna visas upp.

– Under de närmsta tio åren ska den möjligheten finnas. Nästnästa utställning i Washington kan bli Bengt Lindström, säger Rebecka Nolmark, som även hann med att besöka Kramfors – årets kulturmiljökommun.

Just nu visas Bengt Lindströms samiska konst på Murberget. Utställningen heter Lindström och Lappkungen.

Läs mer:

"Vi ska bli landets bästa länsmuseum"

Vävstuga på Murberget

Slöjdkonsulenter blev Årets Formbärare

Mer läsning

Annons