Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergmanvecka med Persbrandt och filmsafari

/
  • På Fårö gjorde Ingmar Bergman och hans medarbetare en rad av hans mest kända filmer. Här är han tillsammans med Sven Nyqvist, Erland Josephson och Liv Ullmann.

Ingmar Bergman har hyllats och studerats på symposier och festivaler under våren.
Men det är inte slut än. Nu har hans fans en hel Bergmanvecka framför sig på regissörens hemmaplan, Fårö.

Annons
Från tisdag till söndag, den 28 juni till 3 juli, visar Göteborgs filmfestival och Fårö filmcenter Ingmar Bergmans egna filmer och några av regissörens filmfavoriter. Det är andra året för festivalen. Trots att den hålls i Ingmar Bergmans hemtrakter var han förra året inte kroppsligen närvarande. Men hans ande svävar ändå över hela festivalveckan genom filmvisningar, föreläsningar och Bergmansafari.
Safarin går till några av de ställen på Fårö där klassiska filmscener spelades in. Filmarens gamla medarbetare Katinka Faragó och Arne Carlsson guidar safarin.
Till årets begivenheter hör en intensiv femtimmars familjeterapi när de sex delarna av "Scener ur ett äktenskap" visas i ett svep. Under veckan står också "Såsom i en spegel" och "Sommarnattens leende" på programmet.
Årets mottagare av Bergmanpriset, Mikael Persbrandt, är på plats för att berätta om sin roll i "Dag och natt", en film som tillhörde Bergmans favoriter under 2004. En annan favorit som visas under festivalen är "Flicka med pärlörhänge". Bergmanveckan har lyckats att få filmens regissör Peter Webber att komma till Fårö för att tala om sin film.
Frågan är om han och festivalpubliken får träffa Bergman i år?
En sak är säker. Med Ingmar Bergman vet man aldrig, säger Filminstitutets vd Åse Kleveland.
Hon har fått äran att inviga Bergmanveckan och kommer då bland annat att tala om hur svenskarna hanterar arvet efter Bergman.
Det har hänt så mycket kring Bergman i år med stiftelsen, den nya webbsajten och symposiet vi höll nyligen. Det är kul att det börjar komma i gång. När jag kom till Sverige var det chockartat att se hur dåliga svenskarna var på att lyfta fram och "använda" Bergman, som kanske är det allra mest kända med Sverige utomlands. Vi har så mycket att tjäna på att vårda och förmedla arvet efter Bergman, säger Åse Kleveland. (PM)

Mer läsning

Annons