Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslutsam arkitektur fungerar

/
  • Torget i Sundsvall - en av de platser som inom kort kan komma att omskapas. Om resultatet blir folkkärt eller inte återstår att se.

Vi nutidsmänniskor gillar inte betonggrått. Inte heller gillar vi det som är för rakt, för tvärt, för stort och för enahanda. Men Kulturmagasinet och Mittuniversitetet gillar vi. Gammaldags, oregelbundet, varierat och fantasifullt.

Annons
I går höll Senioruniversitetet Sundsvall en temadag om sin stad.
Byggnader och arkitektur tillhör det som medborgare i en stad är mest engagerade i, och arkitekt Linda Samuelsson gav exempel från 1900-talet både på byggnader som blivit folkkära och uttryck som inte fungerat så bra.
Att bygga i nystil i en stad så präglad av sekelskiftesbebyggelse som Sundsvall går utmärkt - det görs och har gjorts från 30-talet, här och var, utan att hota Stenstans särprägel. Inte ens det brutalistiska bankhuset vid Storgatan är något vi reagerar nämnvärt över.
Arkitekter som inte kunnat bestämma sig, som försökt behålla linjer från det gamla men ändå lägga till något nytt, tycks ha det svårare. Ofta går anspelningarna på det gamla inte fram, och det nya blir halvdant och känns främmande. Få kan nog se att de stora byggnaderna på Norrmalm bär drag från sekelskiftesstilen.
Hus som vi älskar är däremot Kulturmagsinet och Mittuniversitetet. Där har i ena fallet det gamla fått stå kvar, kompletterat, och i det andra har arkitekterna löpt hela den kreativa linan ut och skapat en hel liten sagostad.
Det är något att tänka på inför framtidens heta byggprojekt. I Stadshuset finns förslag om butiker i bottenvåningen.
Men det finns nog ett stort motstånd bland allmänheten mot att använda Stadshuset till handel, sa Linda Samuelsson.
Att bygga nytt helt i gammal stil är inte heller lätt, menade Linda Samuelsson. Ofta har man varken hantverkskunskapen eller pengarna för att göra det rejält, och ofta ska byggnaden användas tillnågot helt annat. Att få kvarteret Lyckan att bli helt likt det gamla tror hon blir svårt.
Scenhuset var ett exempel på 2000-talsarkitektur som inte blev av - och som många var tveksamma till fast de tyckte om idén med att ha ett scenhus.
Kulturmagasinet är omtyckt och används mycket. Kulturen hade nog behövt fler platser i Sundsvall, sa Linda Samuelsson.

Mer läsning

Annons