Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bibliotekens tynande blir valfråga

/
  • Biblioteken drar sitt strå till stacken i kommunerans besparingar. Biblioteksföreningen vill göra deras framtid till en fråga i nästa valrörelse.

Minskad bokutlåning, minskat bokbestånd och minskade anslag. Nu är det dags att biblioteken blir en valfråga, tycker Svensk Biblioteksförening. I Sundsvall ser situationen likadan ut som i övriga landet.

Annons
Bokutlåningen vid Sveriges bibliotek minskar för sjunde året i rad, samtidigt som bokbeståndet krymper. Sundsvalls Stadsbibliotek har samma erfarenhet.
Utlåningen har sjunkit något de senaste åren, säger bibliotekschef Kerstin Sjöström.
Även de böcker som finns att låna blir färre.
Hos oss försvann en miljon kronor ur budgeten förra hösten, så vi hade inget att köpa böcker för. Vi har hål som är svåra att fylla nu, säger hon.
Svensk biblioteksförening driver sedan en tid tillbaka en kampanj för att uppmärksamma politiker och allmänhet på biblioteksfrågan inför nästa års val. Föreningen vill se en biblioteksvision från regering och riksdag och en nationell samlingsplan för landets bibliotek.
Många av våra folkvalda engagerar sig i biblioteken, främst de i kommunens kulturnämnd. Men på högre positioner i samhället kanske inte bibliotekens värde uppskattas som det borde, säger Kerstin Sjöström.
Mellan 2002 och 2003 krympte bokbeståndet på landets bbiliotek med 700 000 volymer. Minskad utlåning ökar klyftan mellan hög- och lågutbildade, menar föreningen. Kerstin Sjöström instämmer: de lågutbildade har alltid varit svårast att nå.
Ökade anslag vore en väg att gå, menar hon. Men om politiker tog upp biblioteksfrågan i valrörelsen skulle det säkert också ge en skjuts åt läsandet och lånandet.
På sikt är hon ändå inte särskilt orolig för att biblioteken ska hamna i verklig kris.
Det finns ett grundläggande behov hos människan av läsning, så jag tror inte bibliotekens existens är hotad. Men det här är signaler som vi diskuterar hela tiden och funderar över om vi ska förändra det utbud vi har förutom böcker, som utställningar och program. Alla känner kanske inte heller till våra databasmöjligheter, säger Kerstin Sjöström.
Sundsvalls bibliotek har, enligt tidigare uppgifter, fortfarande ett sparkrav på 1,3 miljoner kronor. I nuläget finns inte annat att spara på än verksamheten och öppethållandet.

Mer läsning

Annons