Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilder i beslag – fängslande homoerotik

Nu börjar Västmanlands läns museum visa utställningen "Bilder i beslag" i Västerås. Den består av gamla foton på unga män från 1900-talets början som har använts som bevismaterial mot homosexualitet.
– Jag blev alldeles rörd när jag fick se dem, de är så fina och så sorgliga, säger Maja-Lena Molin, intendent på museet.

Annons

Utställningen kommer från Polismuseet och bilderna är tagna på Östermalm i Stockholm av den förmögne adelsmannen Carl von Platen, även känd som "Baronfotografen". Tre album innehållande bilder på unga män beslagtogs 1903 som bevis mot Carl von Platen och hans homosexualitet eller osedliga leverne, som då var olagligt.

Under 1800-talet hade, precis som i andra europeiska storstäder, en manlig homosexuell subkultur vuxit fram i Stockholm. En del av kulturen var de homoerotiska bilder som började spridas. Bilderna var inte rätt på sak, utan använde sinnrikt koder för att dölja det de egentligen visade.

Carl von Platens fotografier är precis sådana. De har homoerotiska antydningar, men visar väldigt lite naket. De unga männen har kvinnliga eller exotiska plagg och smycken på sig, vilket var vanligt i den tidiga homoerotikens bildspråk.

På sin höjd visar modellerna en bar vad, men på en av bilderna har Carl von Platen smugit in inramade fotografier på nakna män som bara kan ses av den som tittar riktigt noga.

– Det är det mest nakna som finns bland bilderna. Man kan fundera på hur svårt det ändå måste ha varit för polisen vid den tiden att försöka avgöra om det här var osedligt eller inte, säger Maja-Lena Molin.

Carl von Platen undslapp rättegång och fängelse, men blev i stället omyndigförklarad vid 40 års ålder. Efter en tid på vilohem kunde han sedan vistas fritt som författare och poet. Sannolikt var det hans familjs inflytande som gjorde att han kom relativt lindrigt undan.

– Det var inte vem som helst som hade tillgång till fotoutrustning på den tiden. Och det här är inte några snapshots, det är välkomponerade bilder, säger Maja-Lena Molin.

Modellernas namn och adress bokförde Carl von Platen, förutom de uniformsklädda män som figurerar i en del av bilderna. En del av dem kan ha varit prostituerade, det var på den tiden vanligt att unga soldater sålde sex för att dryga ut sina låga löner.

– Vi vet väldigt lite om modellerna, men det händer intressanta saker i bilderna. På en bild kan en modell sitta och hålla i en solfjäder, vilket var exklusivt vid den tiden, samtidigt som när vi tittar ner på hans fötter så är de nakna och smutsiga. Flera av modellerna har väldigt smutsiga fötter, vilket tyder på fattigdom, säger Maja-Lena Molin.

Utställningen visar hur våra föreställningar om vad som är normalt och sedligt förändras över tid. 1903 var homosexualitet förbjudet och 1865 års strafflag påbjöd två års fängelse för otukt som mot naturen är. 1944 avkriminaliserades homosexualitet och fram till 1979 klassades det som psykisk sjukdom i Sverige.

– Våra normer förändras, det har exempelvis funnits perioder i historien där det har varit oerhört manligt att ha mycket smink, något som i dag betraktas som feminint. Men samtidigt är människorna som de är oavsett vilken norm som råder i samhället, säger Maja-Lena Molin.

15 år efter historien med bildalbumen hamnade Carl von Platen återigen i klander med rättvisan. Den här gången för att han hade försökt kyssa en hisspojke på ett hotell i Malmö.

"Bilder i beslag" visas tillsammans med Riksidrottsmuseets utställning "Att tvätta sin smutsiga byk" om hbtq-idrottares villkor i Sverige, mellan 9 juni och 14 augusti.

Mer läsning