Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigast är inte alltid bäst

Annons

I veckan har Mittnytt granskat länskulturen i sina båda län: Scenkonstbolaget i Västernorrland och Estrad Norr i Jämtland. Rapporteringen har varit mångsidig och släppt fram många perspektiv men också av nöden varit kortfattad. Därmed finns anledning att återknyta till vissa saker, inte minst ur Sundsvalls synvinkel.

Till exempel kan det nog sticka i vissa ögon när det poängteras att Estrad Norr är så mycket mer kostnadseffektivt. För en tredjedel av kostnaden producerar Estrad Norr hälften så många föreställningar som Scenkonstbolaget. Och Jämtlands Gustav Kling drar fram det gamla argumentet att det är den fasta personalen som kostar (läs: konstnärlig personal; ingen ifrågasätter någonsin administratörers, chefers med fleras rätt till fasta anställningsformer och trygghet) utan att det finns utrymme för en närmare diskussion om vad den fasta konstnärliga personalen faktiskt tillför.

För det första är den billigaste kulturen förstås inte detsamma som den bästa. I Jämtland, med en stad och mycket landsbygd, prioriterar man små teater- och musikgrupper för bygdegårdar och Folkets hus. Västernorrland har fyra städer och den största, Sundsvall, är även 40-procentig ägare av Scenkonstbolaget som därmed inte bör vara lika ensidigt inriktat på småskalighet. Här finns publik med krav på och vana vid en storskaligare stadskultur.

Dessutom måste Sundsvall, som regionens största stad, konkurrera om arbetskraft och etableringar med andra svenska städer i samma storlek. Där är det numera regel med någon form av professionell orkester- och teaterverksamhet. Vad gäller kultur och det mesta i övrigt är det med Gävle, Umeå, Luleå och kanske Uppsala som Sundsvall (och därmed nästan hälften av Scenkonstbolagets verksamhet) bör jämföras, inte med Jämtland. Icke desto mindre glimtar det fram i Mittnytts program att även Östersund nu börjat ropa på mer stadskultur, till exempel kulturhus.

Inte sällan knackar numera jämtar på hos Nordiska Kammarorkestern och ber om gästspel. I torsdags hörde jag själv ett uruppförande av (Sundsvallsfödda) Britta Byströms trumpetkonsert med orkestern och internationella stjärnskottet Tine Thing Helseth vid en jubelkonsert i Stadshuset. Aldrig att jag - eller någon annan - hade bytt orkestern mot en tre mans kompgrupp, som är Jämtlands länskulturs fasta resurs.

Är det bättre med tre musiker än 30? Bättre med monolog än åtta skådespelare? Den som hyllar lågkostnadsprincipen måste svara ja. Men naturligtvis är det inte bättre. Inte om ambitionen är något mer än att få ut produktioner för minsta möjliga peng; inte om man med kulturen också vill bygga varumärken för kommunen/länet, skapa identitet och stolthet - utåt, mot andra städer, och inåt, mot medborgarna.

Då duger det inte heller med enbart gästspel och frilansar som spelar i dag och reser nästa vecka: det krävs något med egen prägel. De fast anställda musikerna/skådespelarna/dansarna är institutionens ansikten: det är dem publiken ser och hör och bygger relationer till, de garanterar kontinuitet och med dem på affischen törs publiken köpa biljett till okända verk, eftersom den ändå litar på att den får något bra. Frilansar och gästspel blir variation och komplement.

I Sundsvall har funnits, och finns än, en vilja till kultur; under de 15 år jag bodde i Östersund upplevde jag aldrig sådana strömningar där. Mantrat var natur och turism. Och det må vara i sin ordning: alla städer måste inte bygga på kultur. Men man bör minnas att ambitioner och lokala förutsättningar växlar. Det är inte så enkelt att mäta kvalitet, och om man lyckats eller misslyckats, som att räkna antalet föreställningar per krona.

Själv är jag tacksam att jag numera bor i en stad där jag kan höra Beethovens sjätte symfoni spelas, live och på proffsnivå, en vanlig torsdag. Och att det inte beror på att en gästande orkester råkar ha vägarna förbi vart tionde år, utan att jag snart kan räkna med att uppleva något liknande igen.

Mer läsning

Annons