Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blommor och landskap i samlingsutställning

/

Gullgården, Norra berget
Måleri av Elsa Elverheim, Gunnel Olsson, Ulla Marie Bergendahl och Siri Nordin
1 - 30 december
Öppet: 11 - 16 utom julafton och juldagen. Stänger 14.00 den 23/12.

Annons

De fyra damer som här ställer ut har visat konst tidigare i andra sammanhang, men nu kom de samman via PRO City och tycker om att måla tillsammans.

Motivmässigt handlar det mest om blommor, landskapsbilder, stilleben. Vissa har inte riktigt hittat form och träffsäkerhet - att återge exempelvis flödande vatten eller dimma är långt ifrån enkelt - andra ger intryck av att vara stilstudier. Bland dem finns några godbitar, och det gör det förstås också bland de högst personliga uttrycken.

"Vallmoblom" av Gunnel Olsson är originell. Den djupt medelhavsblå himlen ställd mot myllret av röda blommor ger bilden djup, och mellan de båda skikten nästan svävar det mjuka. lite luddiga huset, halvt dolt bakom växtlighet - kanske verklighet, kanske dröm, omvärvt av fukten från havet. Samma kontrastverkan använder hon i "Fåglar i Malaysia" - de röda fåglarna är inte stora, men deras rödhet räcker gott för att leka samma färg- och djuplek.

Ulla Marie Bergendahl målar gärna stora blommor, varav vissa skulle ha passat fint som tryckmotiv på textilier. Hon bidrar också med julkortsrara motiv i sagostil, som den lilla tomten som utfodrar den stora getabocken.

Elsa Elverheim står bakom utställningens enda porträtt, "Karolina". Här har hon avstått från att ge sig in på detaljer utan går rakt på, samlat, enkelt och träffsäkert, och fångar så ungdomligheten, den lilla osäkerheten, i flickutstrålningen. "Islossning" får både dramatik och lugn genom den ofta så effektfulla kombinationen av blå och brunbeige nyanser, tillsammans med skiftande skyar och det stora avståndet.

Siri Nordin bidrar bland annat med "Gamla Norrmalm" - i en tradition av strikt avbildade byggnader, inte minst tillkomna i dokumentärt syfte. I "Svampar" provar hon en annan teknik med breda drag och mycket färg, som väl återger känslan av en fuktig höstdag i skogen.

Mer läsning

Annons