Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Böcker är magiska"

/
  • Fanna Ndow Norrby ligger bakom boken
  • Omslaget till antologin

Instagramkontot @Svartkvinna välte internet över ett dygn. Nu har inläggen från succékontot med kvinnors berättelser om rasism samlats i en antologi.
– Det finns ett behov av sådana här initiativ, säger kontots grundare Fanna Ndow Norrby.

Annons

Våren 2014 fick Fanna Ndow Norrby nog. Hon startade Instagramkontot @Svartkvinna där kvinnor som identifierar sig som svarta fick dela med sig av sina berättelser om rasism i vardagen. Berättelserna vällde in. Täta vittnesmål om rasism, sexism och exotism, som drabbade som välriktade pilar i all sin korthet och direkthet.

Kontot fick omedelbart tiotusentals följare och blev snabbt en stor snackis i både sociala och traditionella medier.

– Om ett konto kan bli så stort, så betyder det att vi behöver prata om de här sakerna, säger Fanna Ndow Norrby.

Ett och ett halvt år senare ligger antologin "Svart kvinna" på bokhandlarnas diskar. En traditionell bok i papper – fylld både med berättelserna från Instagram och med längre reflekterande texter från skribenter som journalisterna Amie Bramme Sey och Bilan Osman, och musikern Adam Tensta – som kontrast till sociala medier-kontots snabbhet.

– Jag vill inte att man bara ska tänka på det här som en internetgrej – även om det är ett viktigt konto. Men det finns en tyngd i ha en bok också. Böcker är magiska, argument känns tyngre i en bok, säger Fanna Ndow Norrby.

I boken har historierna delats in i olika kategorier som sexism, skolan och på stan, för att visa att rasismen förekommer överallt och i alla situationer. Ett avsnitt har hon också tillägnat männen, efter en temavecka sommaren 2014 i samband med rapporterna om polisbrutalitet mot svarta män i USA.

Och berättelserna landar som en käftsmäll hos läsaren. En ung tjej berättar om när hon ville söka till samhällsprogrammet på gymnasiet och vänder sig till sin lärare för råd. Och läraren som hon dessutom tycker mycket om, svarar:

"Varför vill du göra det så svårt för dig själv? Ni svarta kommer antingen att löpa, dansa eller sjunga i slutändan. Ta något lätt som vård".

En kvinna berättar hur hennes arbetsledare kommer in och nyper henne i rumpan och säger:

"Ni afrikanska tjejer har så stora rumpor att det är svårt att låta bli att nypa på dem!"

– När jag skapade det här ville jag visa på intersektionen mellan "kvinnofrågan" och rasism/antirasism, jag ville peka på att det är dubbelt. Det handlar inte bara om rasism, utan att den också är en sorts kvinnohat, själva kombinationen, säger Fanna Ndow Norrby.

Men det finns en till poäng med en bok, menar Fanna Ndow Norrby. Bland annat för att nå andra målgrupper än den "Instagramgeneration" hon själv tillhör. Hon hoppas också att boken ska kunna användas i bildningssyfte.

– Drömmen vore att samhällskunskapslärare säger att den här boken måste vi ha i skolan. Jag har själv varit med om flera händelser och där känner man sig väldigt ensam, och det ska man inte behöva stå ut med. Lärare behöver utbilda sig själva, men också barnen tillsammans, säger hon.

– Det finns ett behov av sådana här initiativ. Vi lever i en tid då alla famlar efter argument och det här är ganska handfast.

Men även teaterscenen ska få en del av boken. Med start i december leder Fanna Ndow Norrby en samtalsserie utifrån antologin, i Riksteaterns regi.

– Nu vill jag se hur boken landar hos andra människor. Hur tas den emot av äldre män i Helsingborg? Hos unga tjejer som är andra generationens invandrare? Kommer man till samma slutsats eller inte och varför blir det så? (TT)

Mer läsning

Annons