Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böcker att sluta cirklarna kring

/
  • Böcker om att hantera framgång och annat ur bibliotekets läsecirkelkassar är temat när Ulf Johansson rekommenderar sommarläsning.

Bibliotekets läsecirkelkassar är i fokus när Ulf Johansson tipsar om sommarläsning.
Av en slump har han valt flera böcker som handlar om att hantera framgång. Men här finns också ett originellt tips på hur man häver deppighet.

Annons

Låna en kasse med åtta exemplar av en bok, läs den i din bokcirkel i tre månader och låna sedan en ny kasse. Det är en ny giv hos länets bibliotek för att stödja bokcirklar och boksamtal. Tolv kassar finns just nu och flera är utlånade.

– Vi har valt böcker men cirklarna kan lämna förslag. Förutsättningen är att boken går att få tag på, att den alltså är ganska nyutgiven eller finns i pocket, säger bibliotekarie Ulf Johansson.

I kassarna hittar han flera böcker som han tycker oförtjänt har hamnat i skymundan. Som nigerianska Tayne Selasis "Komma och gå", Här möter vi något för oss så sällsynt som afrikansk överklass. Mannen är skicklig kirurg men när han tar med familjen till USA för att arbeta utsätts han för rasism.

– Dels fascinerar miljön, dels den skam de känner över rasismen - de är alla så framgångsrika på olika sätt, och pappan är nästan berömd i Nigeria. Men i USA motarbetas han på jobbet och många är avundsjuka på hans skicklighet. Man tror inte att rasismen är så stark i en intellektuell miljö, men det är den, säger Ulf Johansson.

Om andra inte kan hantera den svarta familjens framgångar handlar Jennifer Eganis "Huliganerna kommer på besök" om en person som har svårt att acceptera sin egen. Här blir en före detta punkare uppburen och förmögen skivbolagsdirektör, vilket inte går ihop med punkens ideal om uppror och protest. Boken följer honom i kontakten med band, älskarinnor och affärspartners.

– Det är inte ofta man läser en roman från den miljön. Här finns de framgångsrika banden men också de förlegade som försöker skapa en ny karriär utan att lyckas, säger Ulf Johansson.

Från den musikaliska världen kliver han till den litterära. I Alan Hollinghursts "Främlingens barn" är utgångspunkten en dikt som blir berömd. Läsaren får följa över lång tid hur dikten tolkas och hur den påverkar poetens efterkommande, som alltså är de som måste förhålla sig till berömmelse i den här boken.

– Dikten är mångtydig och man grubblar över vem den riktar sig till. Boken är fantastiskt skriven, de engelska miljöerna finns där och man får en bild av det engelska samhällets utveckling. Det är den litterära gåtan som driver den framåt; en bok för bokälskare säger Ulf Johansson.

Den alltför tidigt bortgångne Robert Bolaños "De vilda detektiverna" har också ett litterärt tema. Under 70-talet bildar två poeter en litterär undergroundrörelse, men sedan försvinner de. Boken följer de anhängare som försöker hitta dem och människor de möter på sin färd som har träffat poeterna.

– Kapitlen handlar om olika personer i olika miljöer och länder, och det enda som förenar dem är deras relation till de försvunna poeterna. Det är fascinerande och rolig läsning, säger Ulf Johansson.

Sist på hans lista står ett välkänt författarnamn, Haruki Murakami. I "Fågeln som vrider upp världen" går huvudkaraktären igenom ett tufft skede i sitt liv och för att få själsfrid har han börjat tillbringa allt mer tid i en torrlagd brunn. Här finns både en fågel som han tror styr hans liv och tragiska händelser från kriget mot Kina.

– Det är en blandning av realism och fantasi om hur man kommer ur en depression genom att med jämna mellanrum gå ner i brunnen. Och det finns en stark drive i berättelsen som gör det svårt att sluta, säger Ulf Johansson.

Mer läsning

Annons