Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokrecension: En ny Kepler med extra allt

/

Annons

Stalker

Lars Kepler

Albert Bonniers förlag

En exibitionistisk seriemördare? Direktsända videosekvenser av offren minuterna innan de överfalls? Hysteriskt övervåld? En morddömd präst med återkommande minnesluckor? Hett sex? Jo, Lars Kepler trycker som vanligt på alla knapparna på kontrollpanelen. Och jo, det kan ju faktiskt bli för mycket, är faktiskt för mycket. Ändå behöver man inte många sidor för att blir fast.

För trots bristerna – här lägger vi till tendensen att låta bra historier snurra i väg till actionmanus på de sista 150 sidorna – är det här de klockrenaste thrillers som skrivs på svenska. Fina grundintriger, genomgående välskrivet med känsla för detaljer, grymma cliffhangers och så den där smått magiska förmågan att bygga upp en stämning så att du nästan får tillbaka barndomens tvångsmässiga behov av att kolla under sängen innan du går och lägger dig.

Stalker släpptes sent i höstas när villaträdgårdar och gångbanor var plågsamt mörka. Lagom till de mindre skräckinjagande, ljusa sommarnätterna finns den nu som storpocket.

Mer läsning

Annons