Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boksamarbete med riktiga författare

/

Barnlitteratur
Eva Swedenmark, Annica Wennström och klass 5 i Bredsands skola: Högt tempo
ISBN 978-91-637-8562-7

Annons

För att öka läs- och skrivintresset hos klass 5 i Bredsand kallade Monika Westin, samordnare för Skapande skola i Sundsvall, in författarna Eva Swedenmark och Annica Wennström.

När två tredjedelar av deckarpseudonymen Emma Wall började arbeta med barnen dök idén upp att skriva en deckare tillsammans. Den är nu utgiven, och gruppen är också inbjuden till höstens Bok- och biblioteksmässa i Göteborg för att berätta.

Via träffar och hemläxor gjorde barnen skrivövningar efter att författarna berättat hur man lägger upp en historia, skriver dialog, skapar personer. Deras övningar ligger till grund för en berättelse som bär många tecken av författarnas händer, men också med en enkelhet som vittnar om att barn bidragit.

De vuxna har (troligtvis) sörjt för ett sparsmakat men korrekt språk och styrt upplägget så att spänningen byggs upp via olika trådar som ger gradvis information och mer och mer löper samman. Från barnen kommer idéer, miljöer och troligen småtexter, mer eller mindre reviderade.

Det sker ett inbrott på Tempo i Bredsand och huvudpersonerna Alex och Aris börjar snoka. De följer efter folk som beter sig konstigt, får hotfulla mess och hamnar i knipor. Till slut tonar sambanden fram mellan arga gubben, Alex systers pojkvän vars beteende på senare tid skrämt henne, en övergiven glasskiosk, det småkriminella gänget Kartellen och så vidare.

Att involvera så unga barn i skapandet av en längre berättelse som både är läsbar och trogen deckarens spänningsmall förutsätter professionell styrning, och är ett spännande sätt att ta in författare i skolan. Här är nu en liten vardagsdeckare kring saker som skulle kunna pågå i en stadsdel som Bredsand; vars läsekrets framför allt lär vara familjer, kompisar och grannar, men som säkert har väckt lust till läsande och skrivande. Som det brukar bli när barn intensivduschas med kultur.

Mer läsning

Annons