Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för höstbokfestival igen

/
  • Lennart Bergström på Akademibokhandeln Vängåvan bjuder in till bokfestival på lördag den 5 september.

Akademibokhandeln Vängåvans sommar-; höst- och julfestivaler har blivit tradition.
På lördag den 5 september stundar åter höstfestival med både rikskända och lokala författare.

Annons

Samtal med några författare och ännu fler som finns i butiken för att signera böcker och samtala med besökare. Några kända namn och ett djupt spadtag bland lokala bokutgivare.

Så brukar bokfestivalerna se ut och samma koncept gäller på lördag. Från 12.00 till en bit efter 15.00 avlöser författarna varandra på bokscenen, som i fjol kunde flytta ut på gatan i höstsolen men som vid dåligt väder står inne i butiken.

Och bokhandlaren Lennart Bergström har inga problem att hitta deltagare till sina festivaler.

– Det finns så många som skriver att det bara svämmar över, säger han.

I dag ger många ut på självpubliceringsförlag och det är givet att kvalitén växlar. Men Lennart Bergström gör inga sådana bedömningar.

– Tanken är att uppmuntra folk att skriva. Jag vill ge de begynnande författarna råg i ryggen och en möjlighet att visa upp sig, prata inför folk och känna sig som författare, säger han.

I år är de nationella dragplåstren Agneta Sjödin (senaste bok: "Av egen kraft - inspiration, balans, kost, träning"), Pamela Andersson som skrivit om sin cancerdiagnos i boken "Jag ska inte dö i dag", samt tecknaren Jan Berglin vars roliga gubbar nyss dykt upp i bokform i "Det sista rotavdraget".

Sara Olsson är lokal författare och har tidigare skrivit om skidåkaren Johan Olsson. Hennes senaste bok berör också idrott och heter "Huvudrätt - mental träning för alla". Eftersom det är Stenstadsdagar finns lokalhistorikerna Svenåke Boström - som också gör ett extra framträdande på fredag 12.00 - och Nils Johan Tjärnlund på scenen. Det gör också 20-årsjubilerande Bosse "Smultron & Sång" Sjöbom, som berättar om sin nya cd för barn.

– Dessutom är det roligt att Svenarne Jansson och Fredrik Westin håller en poesihörna. Svenarne publicerar många av sina dikter i DN och Fredrik skriver haikus, säger Lennart Bergström.

Inne i butiken sitter ännu fler författare för att signera och samtala: Anders Graneheim, Carina Aynsley, Helen Sahlstrand, Anita Paasila, Inger Söderberg, Sanna Juhlin, Anna Hansson, Sofia Johansson, Jessica Storbjörk, Anna Jacobsson Lund och Louice Svedin.

– Det här är ingen stor kommersiell aktivitet, men allt behöver inte vara det. Förr var bokhandeln en sorts kulturellt nav i en stad, och det här är ett försök att återupprätta den tanken. Det ska vara kul att gå in i en bokhandel, säger Lennart Bergström.

Mer läsning

Annons