Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är synd om människorna

/
  • I julnattens mystik står upplösningen av dramat.

Alice Kassius Eggers: Flickan med silverskorna
Rabén & Sjögren
9 – 12 år

Annons

Mika har hamnat lite på sidan av i sina skilda föräldrars liv. Pappa träffar han inte så mycket; mamma jobbar, fikar med kompisar och äter vid datorn i stället för att prata med honom över middagsbordet.

En dag hittar han ett mystiskt brev som han råkar öppna, och så småningom leder det till en tjej som heter Agnes, några år äldre än han själv och klädd i ett par fantastiska silverskor. Hon letar tydligen efter ett sätt att ta sig hem men har misslyckats. Och det visar sig att Mikas tilltag att öppna brevet har fått allvarliga konsekvenser. Samtidigt pekar kursiva kapitelinledningar, berättade fragmentvis ur en situation i framtiden, på att något dramatiskt kommer att hända Mika.

Mika och Agnes lär känna varandra och mystiken kring Agnes tätnar. Var är hemma och varför kommer hon inte dit? Tills man som vuxen drar slutsatsen att här har vi en barnversion av Strindbergs Ett drömspel, med en Agnes eller Indras dotter som gudabarnet som begärt sig ner till jorden på studiebesök och blivit beklämd över vad hon funnit där. När Agnes åter dyker upp i Mikas liv, men helt förändrad, står det klart för Mika att hon måste hem och att han blivit närmast huvudansvarig för det hopplösa företaget, som han inte har en aning om hur det ska gå till.

Gudadelen av historien ar ganska långsam och gles från början; under större delen av boken är det skildringen av Mika och hans liv och tankar som är drivkraften. Han är en lite tilltufsad, ensam kille men med stor förmåga att reflektera och dra slutsatser om livet. Fast han blir negligerad och dåligt behandlad ger han inte upp, och han är inte heller dålig på att observera världen och människorna och dra slutsatser om dem. Bland annat ser han hur människor som har svårt att stå ut med varandra väljer ensamheten, men inte heller den gör dem glada.

Historien är väl berättad, enkel och redig, ur ett barns synvinkel; händelserna är påhittiga och man undrar varför inte fler kommit på idén om en modern ungdomsversion på Drömspelets tema. Mika är vanlig människa men ändå är det han som får Agnes att återfå hoppet vad gäller mänskligheten i den dramatiska upplösningen i julnatten. Det är han som med sin kravlösa och lågmälda person liksom får allt att snurra. Kanske är han den verklige gudasonen.

Mer läsning

Annons