Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bok om en verklig kompis

/

Barnboksrecension
Rose Lagercrantz: Livet enligt Dunne
Bild: Eva Eriksson
Bonnier Carlsen
6 - 9 år

Annons

Dunne tillbringar sitt livs första sommarlov på en ö i havet hos kompisen Ella Frida medan pappa ligger på sjukhus. Eftersom mamma är död är Dunne och pappa allt för varandra.

Det tror i alla fall Dunne medan hon framlever sitt sommarliv: badar, spanar på vilda djur, dricker saft, fiskar och bygger kojor med Ella Frida, som också spelar på sin fiol som Näcken i vattnet. Men när pappa äntligen dyker upp med benet i paket är han inte ensam. En flickvän, Vera, finns med i bilden.

På ett sätt är detta en enkel bok om en stor konflikt, men den blir inte särskilt djupgående och nyanserad. Man retar sig mest på hur någon kan vara så okänslig som pappa, som bara kommer dragandes med flickvännen som en överraskning och väntar sig att Dunne ska bli glad över att få konkurrens. Det påpekar också mormor, men inte minst ställer Ella Frida upp på Dunne. Hon står inte tyst i sin ledsnad, minsann, som Dunne själv. På sätt och vis blir hon den verkliga huvudpersonen.

Teckningarna är både lite kaxiga och mycket självklara, som tjejerna. Mest blir det en bok om ett sommarlovsparadis. Om en kompis som är så lojal som någon kan önska. Och om vad det vill säga att betyda riktigt mycket för någon.

Mer läsning

Annons