Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fragment som bygger ett jag

/

Bokrecension
Björn Gimstedt: Fragment
ISBN 9789198202823

Annons

Björn Gimstedt är mest känd i Sundsvall som smideskonstnär, hantverkare och även musiker.

Men ibland söker han också ett annat uttryck, orden. Och inte bara presentationer och texter utan de djupare orden, de som bär tankar, minnen, reflektion. Liksom bilderna kan de vara verktyg för både nytta och inre skapande, vara en konstform.

Förut har han skrivit om konst; "Fragment" är vad den antyder en samling kortare stycken av minnen, tankar och reflektioner. Det är en verklig blandning. Något drar åt dagbokshållet, bara en skildring av vad som händer i stunden och som inte har någon direkt riktning; till sådant saknar en läsare en poäng.

Annat har poäng i rikliga mått: här finns klockrena små analyser av inte minst politiskt natur. Som att positionen längst nere på samhällsskalan - och därmed vara föremål för medelklassens medlidande - också är en position som man vill vara ensam om. Eller "den bildade medelklassen är oerhört rädd för att göra fel...det är egentligen bara de högst uppe och de längst nere som kan strunta i sociala koder."

Inte minst är boken en samling minnen från 70-talet, från en som verkligen varit med i en kommunistisk grupp och levt i kollektiv. Det är minnen från fabriksarbetet, människorna i kollektivet och det både idealistiska och naiva i vänsterrörelsen; det är dans, kärleksaffärer och fester. Och nära ting, som en dålig papparelation, undran över vilken del av oss som återföds om nu något gör det - när är människan som mest sig själv? - och tankar om konsten - måste den vara så helig, obegriplig och penninglös?

Det är enkelt och rakt skrivet; lite kaotiskt ibland, små stycken av både bilder och ord som skulle kunna vara väldigt privata och oangelägna för andra, men som inte är det. Här finns minnen som några kan känna igen, andra som är intressant historia. Och sammantaget ger det en vidare bild av en person som många Sundsvallsbor känner.

Mer läsning

Annons