Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälparbyrån för magiska varelser

/

Daniel Edfeldt: Fallet med den försvunna enhörningen
B Wahlströms
6 – 9 år

Annons

I en ny serie, Hjälparbyrån, utlovas återkommande nappatag med magiska varelser. Man blir förhoppningsfull och tänker på serien Fablehaven, och på Mårten Sandéns raffinerade berättelser om Jannike Faltin.

Men förväntningarna infrias inte. Tvillingarna Nova och Simon är stereotypt beskrivna, han som bokmalen som bär glasögon och använder svåra ord (en fördom man börjar bli rätt trött på och som verkligen inte behöver befästas), hon som tuffingen som gillar action.

De har tråkigt på sommarlovet och bestämmer sig för att i stället för en detektivbyrå starta en hjälparbyrå för mer allmänna problem, och det är en lovande tanke. Men när magin bryter in bäddas den inte in på ett spännande sätt, utan en skogstomte dyker bara upp och knackar på dörren. Ett enhörningsföl är försvunnet och han vill ha barnens hjälp att leta efter det. Givetvis stöter de på illasinnade magiska varelser under sökandet. När intrigen tätnat lyfter historien en bit, ett och annat händer som man inte kunnat räkna ut på förhand och händelser flätas ihop.

Men som helhet blir berättelsen ändå full av klichéer. Kanske är tanken att såväl språk som handling ska vara så enkelt som möjligt, att serien ska locka till läsning genom att inte höja sig alltför mycket över barnens egen påhittshorisont. Själv väljer jag dock hellre böcker som gör just det.

Mer läsning

Annons