Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordens gåtor på ett lagom läskigt sätt

/

Barnlitteratur
Jens Hansegård och Anders Nyberg: Jordens mystiska platser
Bonnier Carlsen
6 - 9 år

Annons

I vår vetenskapliga tid finns fortfarande platser på jorden där saker händer, eller har hänt, som sätter myror i huvudet också på de lärde. De dyker då och då upp i böcker och här är en lättläst och kortfattad presentation av några.

Varifrån kom invånarna på Påskön och hur kunde de resa de gigantiska stenstoderna? Hur och varför byggdes Stonehenge? Finns Nessie och andra sjöodjur? Nasca-linjerna, de hundratals meter långa figurer som bara framträder om de syns från luften - vad skulle det gamla Nasca-folket med dem till och hur gjordes de? Hur kom alla de jättelika krukorna till Krukslätten i Laos och vad innebär de? Och spökar det verkligen på den skrämmande Dockornas Ö?

Mysterier kittlar och här blir det rättframt och lagom läskigt presenterat, såväl yviga teorier om utomjordingar som mer jordnära tankar och verkliga kunskaper. Teckningarna är trevliga, men där det är möjligt hade det varit bra att stoppa in ett och annat fotografi, för att öka verklighetsförankringen.

Utan gåtor är livet en tristess och en robottillvaro, och det gäller både liten och stor. I en kultur som ofta slår sig för bröstet i självgodhet över sitt myckna vetande är det desto viktigare att vi inte bara lär våra barn vad vi vet, utan också vad vi inte vet.

Mer läsning

Annons