Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl Östmans minnesplats är invigd

/
  • Vibeke Olsson Falk berättar om Karl Östman vid invigningen av minnesmärket.

Karl Östman, en av Sveriges första arbetarförfattare, har fått sin egen minnesplats.
Under Stenstadsdagarna invigdes minnesmärket vid Selångersån.

Annons

Han föddes från Ångermanland, men umbäranden fick familjen att flytta till Sundsvall, till Guldkusten. Där började Karl Östman arbeta när han var elva år.

Han läste vid Brunnsviks folkhögskola, engagerade sig fackligt, upplevde storstrejken 1909, miste två av sina tre barn i TBC och var med om att både bli arbetslös och vräkt. Så långt var han en ganska vanlig man i förra sekelskiftets Sverige. Men det ovanliga med honom var att han skrev - artiklar, noveller, en roman, om livet vid sågverket. Hans första novellsamling kom 1909.

– Tack vare att han inte levde ett vanligt liv har vi möjlighet att återuppleva Sundsvall vid sekelskiftet genom honom, sa Åsa Ulander, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, som invigde minnesplatsen i Badhusparken, nära platsen där Laurents sågverk en gång låg. Där arbetade Karl Östman i över 20 år.

Året före Karl Östman bokdebuterade Maria Sandel i Stockholm. De blev de första svenska arbetarförfattarna och var också arbetare i hela sina liv.

– Den tid han speglar är sågverksepoken, och det är därifrån vi alla kommer. Så mycket av det moderna Sverige föddes då, och Karl Östman är en röst rakt ur den tiden, sa Vibeke Olsson Falk från Karl Östman-sällskapet.

Mer läsning

Annons