Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsning för olika sinnesstämningar

/
  • Olika sinnesstämningar var ledstjärnan när Eva Arrander samlade ihop de böcker som hon vill tipsa ST:s läsare om i sommar.

Vill du ha en utmaning? Sugen på berättelser om resor, på något läskigt, något roligt eller på att skakas om av en hemsk barndom?
Böcker ger oss olika sinnesstämningar, men vi kan också utgå från stämningarna när vi väljer läsning. Så har Eva Arrander tänkt i sina boktips.

Annons

– Böcker är ett fantastiskt sällskap som öppnar dörrar till nya världar. Man kan läsa om det man själv inte är med om, om andra kulturer, andra livssituationer. Och man får hjälp att förstå att andra tänker på andra sätt.

Ett långt liv med böcker har gett Eva Arrander tillträde till många världar. I sommar inträder hon personligen i pensionärernas värld, men hon lämnar inte böckernas för det. Efter en läspaus är det inte omöjligt att det blir extra tonvikt på fransk litteratur, både översatt och på originalspråk.

Julius, huvudperson i Teju Coles "Öppen stad" rör sig dock i New York, så intensivt att Eva Arrander kallar staden för "den andra huvudpersonen". Han vandrar runt, läser skyltar, hittar massgravar efter slavar, skannar av människor.

Vid World Trade Center noterar han att holländarna köpte platsen av indianer för några glaspärlor, sedan tog britterna över, sedan amerikanerna och så kom islamisterna på besök. En plats upplever mycket och "öppen stad" anspelar både på den välkomnande amerikanska attityden och den militära termen för belägrad, ockuperad.

– Förr talade man om flanörsroman. Julius avtäcker New Yorks historia och här finns politiska resonemang som utmanar mina tankar. Jag är imponerad att det är en debutroman, säger Eva Arrander.

Marlen Haushofers "Väggen" har blivit en modern klassiker. Här är kvinnan som följer med vänner till en sportstuga i Alperna. De går till byn, hon blir ensam och när hon nästa morgon går att söka dem stöter hon på en glasvägg. På andra sidan är allt dött, på hennes sida levande.

– Det är kusliga stämningar och som läsare vet jag inte om det har hänt en katastrof eller om hon är psykotisk och allt pågår inom henne. Och mitt i det hemska är naturskildringarna vackra, säger Eva Arrander.

I "Den röda soffan" skriver franska Michèle Lesbre en reseskildring från transsibiriska järnvägen. En kvinna börjar undra vad som egentligen hände hennes gamla pojkvän. Hon vet att han bor i Sibirien och reser, på vinst och förlust.

– Det är en fin skildring av människorna på tåget och deras liv; den är sensuell och olycklig kärlek finns med fast det inte är en kärleksroman. Och ju närmare hon kommer målet desto mindre intresserad blir hon av expojkvännen, säger Eva Arrander.

Brittiska Jeanette Winterson adopterades som liten av en strängt religiös familj. Mamman var fanatisk och försökte till exempel driva ut djävulen ur Jeanette. Hennes trygghet blev böckerna på biblioteket dit mamman skickade henne.

– Hon försökte skriva om sin barndom i en tidigare bok, men det blev så hemskt att hon måste lägga till fiktiva element, personer som stödde henne. Men 25 år senare, efter bland annat självmordsförsök, kände hon att hon måste göra upp med det förflutna och så kom "Varför vara lycklig när du kan vara normal?", säger Eva Arrander.

Humorn finner hon i Romain Puèrtolas "Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett Ikea-skåp", en mustig skröna om en fakir som lurar pengar av sina indiska grannar för att åka till Paris och köpa en spikmattesäng på Ikea. Av bara farten hamnar han också i England, slår följe med flyktingar, jagas av hämndlystna romer.

– Han tar ut svängarna men det är något medmänskligt och varmt i boken. Man får skratta utan att känna att skrattet fastnar i halsen, säger Eva Arrander.

Mer läsning

Annons