Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer undran än jubel

/

Inget "äntligen" utbröt på Akademibokhandeln Vängåvans Nobelprisvaka när årets litteraturpristagare förkunnades i går.
Patric Modiano var otippad.

Annons

Svetlana Aleksijevitj, Haruki Murakami, Joyce Carol Oates, Richard Ford och Ngugi wa Thiong´o.

Det var namn som tippats och vars böcker bokhandlaren Lennart Bergström dukat upp på sitt Nobelbord. Som vanligt samlades litteraturvänner i bokhandeln för att gemensamt invänta det stora ögonblicket - och för att skåla i cider för pristagaren.

Redan när brickan med ciderglas föll i golvet kunde man undra om det var ett tecken. Och det var det på sätt och vis - en symbol för grusade förhoppningar om den egna favoriten. När Patric Modianos namn lästes upp var det samlade uttrycket snarare undran än jubel.

– Då skålar vi för Patric...vad de nu sa, sa Lennart Bergström efter en stund.

När namnet kom upp i skrift på tv-skärmen blev den franske författaren lite mer igenkänd. Men ingen av de församlade tycktes ha haft honom i tankarna.

– Jag har inte en aning. Men han är säkert fantastisk, sa Lena Sjödin Roman.

– Jag var helt säker på Svetlana Alexijevitj. Det hon skriver ligger så rätt i tiden vad gäller människors villkor. Men det behöver inte betyda att fransmannen var ett dåligt val, säger hon.

Tomas Melander, ordförande för Deckarfestivalen i Sundsvall, hade knappast hopp om någon deckarförfattare som den utvalde.

– Men det var roligt att det blev en oväntad pristagare och en europé, sa han.

– Jag var mest nyfiken på Svetlana Alexijevitj. Men nu får man göra en ny spännande bekantskap, sa Maria West.

Lennart Bergström för sin del hade satsat på kenyanen Ngugi wa Thiong´o och lovat att flugan som han bar vid förkunnandet skulle sitta kvar hela veckan, om Thiong´o hade vunnit.

Och nog tyckte han att det var en smula orättvist att Europa än en gång belönats, till på köpet Frankrike när det bara var sex år sedan en fransman senast fick priset (Jean-Marie Gustave Le Clezio 2008). Afrika får sällan någon uppmuntran för sina kvalitetsförfattare.

Förra årets pristagare, Alice Munroe, var tippad av många. Tomas Tranströmer, pristagare 2011, hade inte bara tippats utan varit efterlängtad så länge att de flesta började misströsta. 2012 års pristagare, Mo Yan, var mer av en överraskning men hade ändå varit med i diskussionerna.

Men oförutsägbarheten gör Nobelpriset mer spännande. Nu kommer det läsande Sverige att börja fråga efter Patric Modiano.

– Hans senaste bok har precis kommit ut. Vi har inte hunnit få den än, men den kommer, sa Lennart Bergström.

Mer läsning