Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om liv som går sina egna vägar

/
  • Livet blir ofta inte det man drömmer om men kan bli ganska bra ändå. Det är ett tema i flera av de böcker som Annika Mårtensson tipsar om.

Människoöden och familjeskildringar, liv som blir något annat än vad man drömmer om, står i fokus när Annika Mårtensson boktipsar.
Ofta hamnar hon i 60-talet, ett decennium som format mycket också för eftervärlden.

Annons

Ninni Holmqvist, dotter till tv-personligheten Lasse, skriver i "Precis som att börja om" om en familj som städar ur huset efter faderns död. Dottern Pia-Lisa minns hur barnflickan Ulla var ljuset i tillvaron tills hon oförklarligt lämnade familjen. Senare dyker det upp en barnvagn med en gosse i, och ett brev där Ulla ber familjen ta hand om Olle. Misstanken att fadern är inblandad i barnets tillkomst ligger och gror.

– Boken handlar om familjehemligheter och om vem man kan lita på, om Pia-Lisas drömmar - och väldigt mycket om svenskt 60-tal, säger Annika Mårtensson.

Hon läser gärna om andra kulturer, och även i Jhumpa Lahiris "Sankmark" är det 60-tal men i Indien. Av två bröder är den ene försiktig, den andre djärv. Medan den försiktige blir läkare i USA hamnar brodern i en upprorsrörelse där han dödas och efterlämnar en gravid fru. När brodern får veta det hämtar han kvinnan till sig, gifter sig med henne och låtsas att barnet är hans.

– Han gör det för att rädda kvinnan, men det blir inte något enkelt liv och äktenskapet går inget vidare. Och dottern vet inget. Så kan livet utvecklas och inte alls bli som man har tänkt. Men boken slutar ganska hoppfullt ändå, säger Annika Mårtensson.

Också Richard Fords "Kanada" tilldrar sig från början i 60-talet där ett par tvillingar, pojke och flicka, växer upp i Montana i USA. Föräldrarna begår ett brott och familjen störtas i olycka. Pojken hamnar i Kanada och får försörja sig genom att arrangera gåsjakter åt ett hotell, han som hellre spelar schack och längtar efter att gå på college. Boken skildrar hur han som 60-åring tänker tillbaka.

– Han har en filosofisk syn och accepterar, och hans liv blev ganska bra ändå, bättre än systerns. Det är ett ovanligt livsöde och man kan säga att boken handlar om hoppet om att livet kan bli bra fast det blir annorlunda mot vad man önskat, säger Annika Mårtensson.

Theodor Kallifatides "Med sina läppars svalka" är även den en tillbakablick. En äldre grekisk kvinna i Stockholm minns – delvis 60-talet fast det hela börjar tidigare, under 40-talet. Då är Grekland ockuperat av nazisterna, hennes pappa anklagas för att vara kommunist och förs bort, och mamma som inlett en förbindelse med en tysk soldat dödas.

Också dottern utsätts för våld på grund av hatet mot tyskarna. Men hon gifter sig med sin lärare och paret emigrerar först till Australien för att till sist hamna i Sverige. Som vanligt under 60- och 70-talen arbetar mannen i industrin och är fackligt aktiv.

– Det är ett emigrantöde och det tål att tänkas på varför man lämnar sitt land. Men kvinnan är ändå ganska nöjd på äldre dagar. Och skildringarna från hembyn i Grekland, dit hon reser för att försonas med det gamla, är poetiska och fina, säger Annika Mårtensson.

Det var när hon ville lära känna Syditalien som hon fann Carlo Levis "Kristus stannade i Eboli". Levi kommer dit på 30-talet och som byns läkare lär han känna folket, fattigdomen, folktron som lever kvar under den kristna ytan och den ständiga misären. Bokens titel anspelar på att syditalienarna halvt på skämt menar att skälet till att de alltid utnyttjats kanske är att de aldrig blev riktigt kristna och därmed inga riktiga människor.

– Att maffian fått så starkt fäste i Syditalien sägs vara för att invånarna där tycker att de aldrig fått något från staten, så därför tar de rättvisan i egna händer, säger Annika Mårtensson.

Mer läsning

Annons