Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ömsint om människor i sönderfall

/
  • Johanna Adorjáns första bok på svenska beskriver den mänskliga fåfängan och vad som händer när vi inte får den framgång vi tycker att vi förtjänar.

En skådis som blir bortklippt, en författare som inte lyckas med uppföljaren till succén, och ledarskribenten som blir omsprungen av yngre förmågor.
Johanna Adorjáns första bok på svenska är en underhållande berättelse om framgångstörstande kulturarbetare i olika stadier av sönderfall.

Annons

Johanna Adorján är från Sverige, född 1971 i Stockholm. Sedan 1995 är hon verksam i Tyskland där hon bland annat arbetar som kulturskribent i Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Hennes första bok "Eine exklusive Liebe" (En exklusiv kärlek) har översatts till sjutton språk. Med "Mina 500 bästa vänner" introduceras hon på svenska i översättning av Christine Bredenkamp.

De tretton novellerna hålls löst samman av ett samtida Berlin där huvudpersonerna rör sig på samma restauranger, barer och utställningar. De jobbar som skådespelare, författare, konstnärer och kulturjournalister. Till det yttre ganska välmående men på insidan befinner de sig i olika grader av missnöje, avundsjuka och framtidsdrömmeri. Det vill alla synas mer, på bättre platser och tilldelas mer respekt och betydelse.

Johanna Adorján beskriver gestalterna inifrån i korta scener fångade i novellformen.

Den manlige skådisen som inte kom vidare från tv-serien. Som ljuger och säger att "han egentligen mår ganska bra" för sin terapeut och tar fler droger än han har råd med. Den påhittige praktikanten som inte tycker att något pris är för högt för att ta sig fram och vidare på kulturredaktionerna. Väninnan som inte berättat att hon ligger med bästa kompisens man och konstvetaren/yogainstruktören som inte kan stänga av den inre monologen av förolämpningar mot sin omgivning.

Adorján är en god iakttagare med förmågan att sätta ord på de där små nyanserna som gör människor till människor. Tvångstankar, kliande irritationsmoment, illvilja och plötsliga infall av lycka. Även om hon intresserar sig för det trasiga saknar inte Adorján värme i beskrivningen av sina karaktärer. Visst är det svart men också ömsint och med en fin humor.

Mer läsning

Annons