Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På olika platser i tiden och rummet

/
  • Mats Lind har valt att tipsa om sommarläsning där de flesta böckerna är tunna.

Historia och geografi kan sägas bilda ett löst tema när Mats Lind, bibliotekarie i Bosvedjan, tipsar.
Och året till ära är det roligt att första tipset är en bok om 100-årsjubilerande Sundsvallsförfattaren Lars Ahlin.

Annons

– Om det finns en bok av Ahlin som man som Sundsvallsbo bör läsa så är det "Stora glömskan". Den är som ett rutnät över stan, säger Mats Lind.

I boken nämns inte Sundsvall vid namn men platser identifieras. Här bor under tidigt 1900-tal pojken Zacharias med sin far och styvmor, men det är på gatorna han framlever sitt liv. Här möter han människorna, hör de vuxna prata på pilsnerkaféerna och umgås med stadens färgstarka karaktärer med mer eller mindre verklighetsförankring.

– Den är lättläst men småberättelser av novellkaraktär. Det är den verkliga Sundsvallsboken, pliktläsning för alla Sundsvallsbor, och Lars Ahlin är en författare i toppklass. Så välkomponerat och inget onödigt, säger Mats Lind.

Om en annan betraktare i en annan tid handlar Giuseppe Tomasi de Lampedusas "Leoparden". Han berättar om en furste i Palermo på Sicilien, som drar sig undan oroligheterna på 1860-talet som banar väg för 1900-talets tänkande. Fast han förlorar sina egendomar, ungdomarna ansluter sig till fienden och dekadensen breder ut sig isolerar han sig i sina intressen och försöker upprätthålla den gamla adelstillvaron.

– Många kan ha nöje av den, för den är rolig och man får se hur fursten lever och uppleva äventyr som fäktning och bataljer. Och brytningstider är det ju alltid, säger Mats Lind.

Från en ö till en annan - en av Mats Linds verkliga favoritförfattare är norske Roy Jacobsen. I "De osynliga" uppehåller han sig hos en liten familj på en ö i Nordnorge; en familj som livnär sig på fiske av vad havet i övrigt ger. På andra sidan sundet finns staden och det stora livet, men det är avlägset; på ön liver man det lilla livet.

– Boken är bara så fantastiskt fin. Författaren är så kärleksfull och så nära människorna och berättar om självförsörjningen, om hur allt måste vårdas och hur man tar vara på allt, och om hur de håller ihop. De är starka individer, men starka för varandra, säger Mats Lind.

I övärlden har också Nobelpristagaren Jean-Marie Gustave Le Clézio uppehållit sig. I "Raga - att nalkas den osynliga kontinenten" är han på Vanuatu, ett örike i Stilla havet.

– Boken är en klassisk reseskildring, där en skrivande människa försöker beskriva tillvaron där han är. Vi i vår kultur vet knappt något om detta, fast det bott människor där i eviga tider, säger Mats Lind.

Le Clézio skildrar både historien, hur människor en gång lastade familj, djur och proviant i kanoter och reste över havet; delvis för att hitta ny försörjning men också för att människan har resandet och äventyrslusten i blodet. Men också nutiden finns med. Han ser kvinnorna som precis håller på och frigör sig, som försöker skapa egna inkomster och kunna skilja sig från män som slår dem. Han ser de vita som kommer dit och gör vad de vill, tar slavar, lurar och bedrar - men också de som inte menar illa men som inte kan förstå hur en annan kultur kan vara annorlunda.

Men man kan också se på Sverige utifrån. I Tom Rob Smiths thriller "Gården" flyttar ett pensionärspar från England till en gård i Halland, som de köpt eftersom kvinnan är svenska. Men väl där börjar tragiska barndomsupplevelser komma tillbaka till henne - eller är hon sjuk och bara inbillar sig den fasansfulla historia hon berättar för sin vuxna son?

– Det är svårt att släppa boken, för man måste ta reda på vad som ligger bakom. Det är också en skildring av Sverige och svenskarna som inte stämmer med vår bild, särskilt vad gäller en liten ort där starka personer kan få stor makt, säger Mats Lind.

Mer läsning

Annons