Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rundhuvade fotbollsbarn

/

Barnbok
Jessica Storbjörk och Jonna Bergqvist: Lelle kickar boll nästan som Zlatan
Viola bokförlag

Annons

Lelle, eller Linnea som Sundsvallsfödda Jessica Storbjörks barnhjältinna egentligen heter, tillhör de barn som står och ser på när andra spelar fotboll. Hon vill vara med, men det har inte gått så bra när hon har provat att spela med mamma.

Men så upptäcker hon Zlatan och inspireras till att börja träna. I början går det dåligt, men en dag kommer ett tillfälle att till och med imponera på de större barnen och bli insläppt i deras krets.

En rätt traditionell framgångsberättelse, men sådana får man aldrig för många av; det finns alltid nya svaga självkänslor som behöver peppas till att våga, att ta plats och att säga ifrån. Här ger det extra poäng att det är mamma som är bra på fotboll och blir Lelles första lärare, samt att Lelles ilska kan vara både dålig och bra: den hade kunnat stoppa henne från att träna vidare, samtidigt som den får henne att agera i ett ögonblick då hon blir nedtryckt, och det leder till något gott.

Teckningarna är fina i all sin enkelhet med rundhuvade barn och tydliga miner, nära barns eget formspråk. Texten har en bit kvar till den erfarna barnboksskrivarens nivå; den hade kunnat slipas och koncentreras mer. Men den bär utan problem fram tanke och handling.

Mer läsning

Annons