Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sinnlighet i tonårstappning

/

Ungdomsboksrecension
Moa Eriksson Sandberg: Paris, Lola och jag
Rabén & Sjögren
12 - 15 år

Annons

Josefin har fått följa med kompisen Lola och hennes mamma till Paris.

I kärlekens huvudstad lever man av flirt på ett helt annat sätt än i Sverige, och den manliga uppskattningen sköljer över Josefin från första stund och förändrar henne. För första gången känner hon sig sedd och åtråvärd. Skillnaden är enorm mot pojkarna hemma, mot hånflinen och snusläpparna som väser fram ordet "hora". Sådant är förödande för en ung självkänsla, och det är också rädslan för att bli utanför när mamma inom kort får ett nytt barn med sin nye pojkvän.

Josefin och Lola är kanske 12 - 13 år och deras resa skildras i korta episoder och tankestycken. Men det är tillräckligt för att sensualism i nedre tonårens tappning ska vibrera från sidorna. De är precis i den åldern då man både är begynnande vuxen och mycket barn. De använder de erotiska orden på ett sätt som visar att de är nya och ovana i munnen på dem. De fnittrar och hittar på upptåg som går över gränsen till det lämpliga - och hälsosamt nog springer de också sin väg när den manliga uppvaktningen kommer för nära. Somt gör sig bäst på avstånd när man är väldigt ung.

Men det kloka Förklädet, som de kallar Lolas mamma, förstår vikten av att få känna sig vacker och viktig, att få blomstra, och hon håller dem lagom hårt. De hinner också uppleva Paris som världsstad, speglat i känslan av storhet när de ser de kulturskatter som är hela Västerlandets stoltheter.

Men det är flirtandet och den spirande sexualiteten som mest förändrar Josefin under de här veckorna. "Jag skulle vilja brinna och blända i hundratals år", skriver hon, i denna bok så full av känsligt skildrad sinnlighet att den påverkar också en vuxen.

Mer läsning

Annons