Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spökhistoria med överraskande vändning

/

Jonna Björnstjerna: De tysta stegen bakom
Bonnier Carlsen
9 – 12 år

Annons

Från början följer den standardmodellen för en spökberättelse.

Elsas föräldrar har tvingat henne att flytta till en herrgård långt bortom ära och redlighet. Möblerna står kvar som om de förra ägarna aldrig flyttat, trädgården för full av skrymslen och ett gammalt porträtt verkar ha liv. Här är de vanliga knackningarna på fönstret och känslan av att någon följer efter en. Och så förstås föräldrarna som går på om naturliga förklaringar och som här inte ens tycks ha tittat på huset innan de köpte det, eftersom de verkar så överraskade av vad som finns där.

Här höll jag på att sluta läsa, men så dök Andlige Allan upp, mediet som är en lightvariant av Cirkelns Mona Månstråle - mindre begåvad men därför farligare. När spöket ligger i Elsas säng börjar man förstå att boken är på väg in på en annan, originellare väg. Hundra sidor in i den går den inte att släppa.

Spöket, Eleonora, har poltergeisttendenser och ser noggrant till att Elsa får skulden för alla hennes hyss. Detta är ett spöke som vill allt annat än väl och har en egen agenda. Via en katastrofal seans, ledd av Allan, uppnår hon sitt mål: hon tar över Elsas kropp och tränger ut henne till en spöktillvaro. initialt blir spöket en mycket bättre dotter än Elsa, väluppfostrad, tjänstvillig mot föräldrarna - men i förlängningen också klängig och krävande vad gäller kärleksbetygelser.

Jonna Björnstjerna är verksam som illustratör åt andra författare också och ger denna spökhistoria mycket svärta och driver upp spänningen så att det blir riktigt läskigt och Elsas situation verkligt hopplös. Teckningen av Elsa är inte heller den alltigenom goda hjältinnan, och upplösningen blir dramatisk.

Här gestaltas inkännande hur lätt det är att hamna i rollen att få skulden för allt, samt hur farliga vi kan bli när vi går över lik för att få det vi vill ha och än farligare när det vi tagit gör oss besviken. Elsas spökjakt blir allvar på ett sätt om hon aldrig kunde förutse, och inte läsaren heller.

Mer läsning

Annons