Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall har fått en egen kvinnokarta

/

I historien tycks det ibland som om människosläktet bara bestått av män.
Men nu har Sundsvall en kvinnokarta, där ett 70-tal betydelsefulla kvinnor ur historien lyfts fram.
Den är en programpunkt under helgens Stenstadsdagar.

Annons

Det började med att några kvinnor i Stockholm räknade målningar på Moderna museet. Det visade sig att 92 procent var målade av män.

De bildade en förening, Dea, och har under åren bland annat gjort samma inventering av länsmuseerna. Idén till kvinnokartorna kom när man tog med gästar på en guidad turistbusstur i Stockholm.

– På två och en halv timme nämndes inte ett enda kvinnonamn, säger Ebon Kram, en av grundarna.

Då kom idén att göra en kvinnokarta över Stockholm och nu får även Göteborg, Malmö med flera städer sina - däribland Sundsvall

I häftet presenteras ett 70-tal Sundsvallskvinnor, som alla haft framträdande roller i stadens och världens liv eller över huvud taget utmärkt sig på något sätt. Många av dem kopplas till en plats som är markerad på en karta. På så vis kan man med boken som guide göra egna "kvinnovandringar" i innerstan.

Också en Alnökarta finns, samt en över offentlig konst skapad av kvinnor. Föreningar och andra företeelser som haft stor betydelse för kvinnor nämns också, som Lillgården, Sundsvalls första barnkrubba.

Här finns de självklara, kändisarna, som Kai Gullmar, Hjördis Schymberg, Frida Stéenhoff och Sigrid Hjertén. Men också Kolar-Anna, som blev kolarbas när maken dog, Ingrid Englund, Medelpads första stora alpina skidåkare och välkända bagerskan Nanny Haak "som tar sig fram med bak".

Bland konstnärerna finns nu levande kvinnor; alla andra är historiska. Den som levt senast i tiden är Inga-Lisa Eriksson, välkänd danspedagog, som dog 2009.

Tina Johansson i Stenstans Berättarteater, som gärna tar upp kvinnoöden i sina dramatiserade stadsvandringar, ser boken och dess karta som en stor inspiration. För både berättarteatern och Dea-gruppen har det varit viktigt att inte bara lyfta fram de samhällsengagerade, som ofta var de ogifta och de med tjänstefolk som skötte hemmet, utan kvinnor från alla samhällsklasser. Berättarteatern gör två vandringar enligt kvinnokartan under Stenstadsdagarna, på lördag 11.00 och 12.30.

Ingen historisk kvinna har ännu en staty efter sig i Sundsvall. Inom kort kommer den länge omtalade statyn av Hjördis Schymberg att resas på Alnön, men det kunde vara fler, tycker gruppen. Inte minst Frida Stéenhoff, som kallats Sveriges första feminist.

– Hon kunde stå på Esplanaden utanför Sundsvalls Teater, eftersom hon skrev pjäser, säger Barnbro Björk.

Skyltar här och där med små berättelser om stadens kvinnor är också något att arbeta för, tycker gruppen. Kvinnokartan presenteras vid flera tillfällen i Kulturmagasinet under Stenstadsdagarna i dag och i morgon, den 4 och 5 september.

Mer läsning

Annons