Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne porträtterar åtta svenska nobelpristagare inom naturvetenskap

/

Ända tills för några dagar sedan, när Tomas Lindahl fick kemipriset, var det åtta svenskar som fått Nobelpriset i kemi och fysik. Susanne Holmlund, kulturjournalist från Sundsvall, skrivit en bok där hon presenterar och ger liv åt de åtta.

Annons

Sveriges naturvetenskapliga nobelpristagare är relativt okända. Få svenskar känner till några namn på landsmän som fått nobelpris i kemi och fysik.

Detta faktum har Susanne Holmlund tagit fasta på när hon nu skrivit en bok i ämnet.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av naturvetenskap och just det här är något som jag har gått och funderat på. Det har varit jätteroligt att få ge liv åt de här spännande personerna, säger Susanne Holmlund, till vardags kulturredaktör på Sundsvalls Tidning.

2010 utkom Susanne Holmlund med boken "Nanorevolutionen - från nobelpris till din vardag". Den skrev hon tillsammans med Håkan Olin, professor vid Mittuniversitetet. Projektet blev så lyckat att förläggaren Torbjörn Santérus vid Santérus förlag gärna ville att Susanne skulle skriva en bok till inom ämnet populär naturvetenskap.

– Det är naturligtvis glädjande och jag har fått fria händer. Den här gången har Håkan Olin hjälpt till som viktigt bollplank, förklarar Susanne Holmlund.

Susanne började arbeta med boken för fyra år sedan. Hon har grävt fram så mycket hon kunnat om de åtta svenskar som mellan åren 1903-1981 fått nobelpris i fysik och kemi. Hon har intervjuat anhöriga och släktingar samt letat bildmaterial. Det sistnämnda har inneburit ett visst detektivarbete. Resultatet har blivit åtta personliga porträtt av människorna bakom forskningsinsatserna.

– Jag har försökt berätta på ett lättfattligt sätt. Naturvetenskap behöver inte vara svårt att förstå och mitt mål är att läsaren ska få en bild av hur dessa forskare kom fram till sina avgörande upptäckter. De var begåvade vetenskapsmän men de var också människor, säger Susanne Holmlund.

Två av de åtta har en viss anknytning till södra och mellersta Norrland. 1924 års fysikpristagare Manne Siegbahn bodde delar av sin uppväxt i Hudiksvall. Fadern till 1926 års kemipristagare, Theodor Svedberg, var under några år disponent vid Galtströms järnbruk i Njurunda.

Den nya boken har fått den logiska titeln: "De svenska nobelpristagarna i fysik och kemi - åtta porträtt". Boken kommer ut i dagarna på Santérus förlag.

Sveriges nobelpristagare i kemi och fysik:

* 1903, Svante Arrhenius, kemi

* 1912, Gustaf Dalén, fysik

* 1924, Manne Siegbahn, fysik

* 1926, Theodor Svedberg, kemi

* 1929, Hans von Euler-Cheplin, kemi

* 1948, Arne Tiselius, kemi

* 1970, Hannes Alfvén, fysik

* 1981, Kai Siegbahn, fysik

* 2015, Tomas Lindahl, kemi (ej med i boken)

Mer läsning

Annons