Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsbokdagen firades med kassar för bokcirklar

/
  • Ulf Johansson visar upp läsecirkelkassarna som finns att låna hem från biblioteken i länet.

I går firades Världsbokdagen och det markerade också starten på biblioteken i Västernorrlands nya samarbete. De som vill starta eller vara med i en bokcirkel kan nu låna hem en bokcirkelkasse, åtta exemplar av en och samma bok med förlängd lånetid.

Annons

En utmaning för bokcirklar är att få tag på tillräckligt många exemplar av boken som ska diskuteras. Nu har biblioteken i Västernorrland tagit fram speciellt utvalda läsekassar som ska underlätta sökandet efter böcker. I länet finns det totalt sextio olika titlar att välja mellan. I Sundsvall finns tolv av dem, bland annat Landsatt per fallskärm av Lars Ahlin, Emily Brontës Svindlande höjder och Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami. De andra titlarna går att beställa hem till biblioteket.

– Jag tror att många är intresserade av det fysiska mötet i en bokcirkel. Med sociala medier och internet blir det nog inte att vi träffas lika ofta, säger Ulf Johansson, enhetschef på Sundsvalls stadsbibliotek.

Det var förra året som biblioteken i Västernorrland samlades och diskuterade hur de kunde uppmana fler till att läsa böcker. I andra delar av landet fanns redan läsecirkelkassarna och de bestämde sig för att göra detsamma. I kassarna finns åtta exemplar av en bok, handledning till diskussionen och lite fakta om författaren. Läsecirkelkassarna har längre lånetid än en vanlig bok, 84 dagar, för att låntagarna ska ha möjlighet att hinna läsa och diskutera.

– Det är något särskilt att diskutera en gemensam läsupplevelse. Alla har olika infallsvinklar, trots att de har läst samma bok. Det har varit populärt med bokcirklar i några år nu och vi kör på så länge det finns intresse, säger Ulf Johansson.

Mer läsning

Annons