Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vibeke Olsson får Hedenvindplaketten

/

Böckerna om sågverksflickan Bricken på Svartvik har gett Vibeke Olsson flera litterära pris.
Nu får hon också Hedenvindplaketten för sin skildring av sågverksepoken.

Annons

”Vibeke Olsson har i fyra romaner gett oss en initierad och levande berättelse om sågverksindustrin i Sundsvallsområdet och ett myller av människoöden. Den som för ordet är Bricken på Svartvik. Hon får tidigt i livet en hårdhänt kontakt med sin arbetsmiljö när hon råkar kapa av sig högra handens fingrar. Berättelsen startar 1879 med Sundsvallsstrejken och går fram till sekelskiftet. Bricken är engagerad i frikyrkorörelsen men är också intensivt delaktig i arbetarnas kamp för bättre levnadsvillkor.”

Så lyder motiveringen. Tidigare har Bricken gett Vibeke Olsson bland annat Birger Norman-priset och Samfundet De Nios Vinterpris samt den kungliga medaljen Literis et Artibus. I Sundsvall arbetas också för att göra teater av Brickens liv. Läs mer: Bricken på Svartvik blir teaterpjäs

Hedenvindplaketten delas ut till personer som skriver i arbetarförfattaren Gustav Hedenvind-Erikssons anda. Bland tidigare pristagare finns Per-Olof Enquist, Susanna Alakoski och Göran Greider. Hittills har fem böcker om Bricken utkommit: Sågverksungen, Bricken på Svartvik, Sågspån och eld, Amerikauret och Glödens färger.

Mer läsning

Annons