Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokhandeln som slutade finnas

Bokhandeln Tidsspegeln, ett namn som Sundsvallsborna förknippar med kvalitetslitteratur, läggs ner.
Det är ekonomin som knäckt den lilla butiken mitt emot Kulturmagasinet. Om den ideella föreningen som drivit butiken behåller någon del av verksamheten återstår att se.

Annons
29 år hann Bokhandeln Tidsspegeln bli. Men nu är det slut.
Försäljningen har inte utvecklats som vi önskat. Många bokhandlar upplever detsamma. Det är en tuff bransch och i dag kan man köpa böcker billigt var som helst, säger Stefan Aronsson, ordförande i den ideella föreningen Tidsspegeln som via ett bolag drivit butiken.
Butiken startade under 70-talet som ett sätt att värna yttrandefriheten och bryta av lite mot den strömlinjeformade bokkonsumtionen. Föreningen har också ordnat författarkvällar och andra kulturaktiviteter, och fortfarande sköts delar av försäljningen ideellt.
Men det hjälper inte. Nu slåss man mot den stordrift som blir allt tydligare även i bokbranschen. Varuhus och kedjor - och i någon mån näthandeln - växer; bokhandlarens specialkunskaper värderas allt mindre.
Vi trodde att bokmomssänkningen skulle rädda oss. Och de först åren såg det bra ut. Men julhandeln och rean blev inte vad vi hoppades, och trenden har accelererat under våren, säger Stefan Aronsson.
Tidsspegeln har också sålt begagnade böcker och genom sin sökverksamhet kunnat förmedla titlar från andra antikvariat. En fast abonnemangskrets på Strindbergböcker tillhör också det som den 340 personer starka föreningen är stolt över.
Men som liten aktör har man inte kunnat ha så stora och breda lager som många kunder förväntar sig. I går började utförsäljningen av de cirka 10 000 titlarna i butiken.
Inom föreningen pågår diskussioner om att i någon form försöka fortsätta med den verksamhet men är mest rädd om, exempelvis sökservicen och författarbesöken.
Det har funnits diskussioner om att föreningen ska leva vidare. Men innan vi kan bestämma det måste vi igenom det här, säger Stefan Aronsson.

Mer läsning

Annons