Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bookerpriset till irländsk författare

Annons
Irländaren John Banville knep oväntat Storbritanniens mest prestigefyllda litteraturpris. Hans roman "The sea" tilldelades på måndagskvällen årets Man Bookerpris.
I förhandsspekulationerna var John Banville en outsider. Då talades det mest om Julian Barnes och hans roman "Arthur & George". Bookerprisets juryordförande John Sutherland avslöjade också att juryn hade haft vissa svårigheter att välja ut en av de sex nominerade kandidaterna. Men i den sista kampen var inte Julian Barnes inblandad. I stället var det mellan John Banville och Kazuo Ishiguro med romanen "Never let me go" som slutstriden stod.
- Diskussionerna kunde i ärlighetens namn ha pågått i tre dagar. Om vi hade kommit ut med ett annat besked då vet jag inte, men jag hoppas att vi inte hade gjort det, säger Sutherland till BBC News.
John Banville är långt ifrån någon okänd författare. Han nominerades till Bookerpriset redan 1991 för romanen "Motivet". Det året var det Kazuo Ishiguro som kammade hem priset med "Återstoden av dagen". "The sea" är John Banvilles 14:e roman. Den berättas av den medelålders historikern Max Morden som efter sin frus död återvänder till den irländska kuststad där han tillbringade en barndomssommar. Där tvingas han konfronteras med en traumatisk händelse som har förföljt honom sedan dess. Juryn kallar boken för "en mästerlig studie i sorg, minne och kärlek".
Bookerpriset, som i år ger omkring 670 000 kronor, instiftades 1969. Det ges till författare från Storbritannien, Irland och Storbritanniens forna kolonier. John Banville är den förste irländske vinnaren sedan Roddy Doyle fick priset 1993 för "Paddy Clarke ha ha ha".
På frågan vad han ska använda prissumman till förklarade Banville skämtsamt:
- Till bra arbete och starka drycker. (PM)


Mer läsning

Annons