Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bred eller smal slips?

/
  • Bred eller smal slips – en statusmarkör hos talgoxar. Observa att fotografiet inte är taget ur boken.

Vara otrogen? Flytta in till stan? Peter Viktorsson har läste en spännande bok om småfåglarnas vardag.

Annons

För betraktaren medför fåglarnas närvaro ofta både hemligheter och drömmar. Likväl är det inte sällan fakta, eller åtminstone observationer och forskningsrön, som ter sig mest fascinerande. Fåglars beteende är ett sällsamt spännande ämne!

För den vetgirige rekommenderas en ny bok, den förträffliga ”Fågelgrannar” med text av Staffan Ulfstrand och fotografier av Sven-Olof Ahlgren. Det är Ellerströms som ger ut, detta eminenta lundaförlag som jämte översatt poesi försett svenska läsare med en rad fina fågelböcker genom åren; katalogen rymmer ett tjugotal titlar. En personlig favorit är ett tidigare verk av nämnde Ulfstrand: 2007 års ”Fågelliv” med den talande underrubriken ”inblickar i 30 nordiska fågelarters levnadssätt”.

Kanske kan ”Fågelgrannar” betraktas som en populariserad variant på samma tema. Formatet – och därmed bilderna – är större, arterna fler; den nya boken innehåller 55 stycken. Å andra sidan är texterna kortare och har karaktären av översiktliga presentationer snarare än uttömmande redogörelser.

Gott så: Ulfstrand, professor emeritus i zooekologi, kan konsten att vara koncis och informativ på samma gång. Dessutom har ju forskningen lagt fram nya rön sedan förra boken skrevs. I ”Fågelliv” gjordes en grundlig redovisning av den intressanta upptäckten att bland annat tornfalken har förmågan att se UV-strålning och tack vare detta kan se sorkars doftmarkeringar. I nya boken rapporterar Ulfstrand att forskare i Lund ”kommit fram till att falkar inte kan se denna strålning”. Fortsättning lär följa.

Ulfstrands huvudsakliga inriktning är evolutionär beteendeekologi. Följaktligen innehåller ”Fågelgrannar” en rad upplysningar om egenskaper, beteenden och ornament som antas gynna fåglarnas framgång i fråga om fortplantning, anpassning och överlevnad. Återkommande inslag är utomparsparning, adoption och förmågan att dra fördelar av att uppträda i flock, allt naturligtvis i syfte att söka säkra de egna genernas fortlevnad.

Och vägen till evolutionär fördel är kantad av såväl häpnadsväckande som kuriösa exempel. Som talgoxens svarta ”slips” mitt på det gula bröstet. En indikator, men med olika resultat beroende på miljö. Ju bredare slips, desto bättre kondition och högre status – och därmed större framgång hos motsatta könet. I skogen vill säga. I takt med att talgoxarna urbaniseras blir också farorna fler. För att överleva i tätorten är således försiktighet en fördel, en egenskap som utmärker talgoxar med smal slips.

Skulle man få syn på en riktigt bredslipsad talgoxe inne i stan kan det alltså vara kusinen från landet som är på besök.

Mer läsning

Annons