Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brevväxling med John F Kennedy blir föreställning på kulturfestival

/
  • Den mångsidiga konstnären Laurie Anderson kommer till Göteborgs dans- och teaterfestival. Pressbild.

Annons

Som barn brevväxlade den amerikanska allkonstnären Laurie Anderson med John F Kennedy. När hon nu gästar Göteborgs dans- och teaterfestival är det med en föreställning baserad på deras korrespondens.

I sin barndom skrev Laurie Anderson till John F Kennedy och bad om råd i en handfull olika frågor. Förunderligt nog så svarade den mytomspunne politikern, som vid den här tiden var senator.

Brevväxlingen kom att få stor betydelse i Andersons liv. Flera av de reflektioner och tips som Kennedy delgav har hon använt som vägledning i sitt liv. De utgör också grunden i berättarföreställningen "Letters to Jack" som Anderson nu sätter upp på Göteborgs dans- och teaterfestival.

– Hon har jobbat med det här projektet i ett år nu, men hon gör en omarbetning av verket speciellt för oss, säger Sarah Melin som, tillsammans med Catharina Bergil från Högskolan för scen och musik i Göteborg och Kungliga Operans balettchef Johannes Öhman, är en av scenkonstfestivalens tre kuratorer.

Sarah Melin är mycket nöjd med årets program. Förutom dans, teater och nycirkus står seminarier, samtal, workshops och filmvisningar på programmet.

– Det är en stor och bombastisk festival i år och jag tycker att vi har fått till en bra balans mellan etablerade danskompanier som Batsheva Dance Company från Tel Aviv och sådant som publiken kanske inte känner till ännu.

Tidigare har festivalen arrangerats i maj. Men eftersom publiksiffrorna då har varit blygsamma valde man att flytta evenemanget till augusti.

– Det var nervigt när vi släppte biljetterna och vi har följt försäljningen med spänning. Men vi har fått ett väldigt bra gensvar. Flera föreställningar är redan slutsålda, säger Sarah Melin.

Mer läsning

Annons