Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brittisk poesivandring

BOK Håkan Anderson: Landskapets lycka. Vandringar och poesi i brittiska landskap. (Carlssons)

Annons
Det finns många olika sätt att resa. Med lätt bagage på jakt efter sol och drinkar och nattliga partyn som aldrig tar slut. Med vandrarkängor och vild blick som söker enslighet och svettig ansträngning. Med den inbillade världsmedborgarens tomma och blaserade blick som aldrig förmår att någonsin se något nytt. Eller så kan man göra som författaren Håkan Anderson. Att resa med ett intellektuellt tungt bagage det väger ju lätt, som bekant för att verkligen upptäcka ett land, tränga ner i dess själ och in i dess litteratur.
I sin andra reseskildring \"Landskapet lycka\" återvänder Håkan Anderson till de brittiska öarna. Tonläget är detsamma som i \"Draken med den kluvna tungan\" vilken kom för över tio år sedan. Här möter en egen röst, en man med utblick och stor inlevelseförmåga. Hans tonfall är bildat och kunnigt men ändå personligt och litterärt fullödigt.
\"Landskapet lycka\" är ett antal litterära strövtåg. Håkan Anderson väljer snarare sitt resmål efter poesin än tvärtom. Det är de lockande tonerna från den betvingande och starka lyriken som styr hans färd och sedan blir hans trogna följeslagare på vägen. Genom lyriken ser han landskapet, byarna och ibland även människorna. Men framför allt rör det sig om naturupplevelser.
Håkan Anderson rör sig ända från Shetland längst uppe i norr ner till Cornwall i söder och den redan i \"Draken med den kluvna tungan\" visade stora kärleken till Wales förnekar sig inte heller i den nya volymen. Det är till de verkligt stora och mäktiga lyrikerna som Håkan Anderson ställer sin håg, även om många av dem är dåligt kända här i Sverige. Vissa undantag finns förstås såsom William Wordsworth och Samuel Taylor Coleridge; dessa giganter ägnas en intressant essä som utspelar sig under de år de båda skalderna samarbetade och då den egentligen romantiken föddes i England. Året är 1797 och av en tillfällighet sammanstrålar skalderna i Quantock Hills söder om Bristolkanalen i Somerset. Under ett drygt år varar deras ovanligt intima samarbete.
Det slår gnistor och ljungande eld kring deras dikter, somliga skriver de till och med tillsammans. Året därpå reser de till den romantiska rörelsens hemland, Tyskland. Därefter faller samarbetet sönder. Mot Wordsworth ler lyckan. Han blir diktarfurste och även hovpoet alltmedan Coleridge går ett sorgligt och fattigt öde till mötes.
En annan av de verkligt stora poeterna vars spår vår lärde ciceron uppsöker är R S Thomas. \"Det finns inget lättköpt i hans poesi\", skriver Håkan Anderson träffsäkert, \"den erbjuder hårt, syrat dagligt bröd i gränslandet mellan tro och tvivel.\" Bardernas namn och platserna som passerar i revy i \"Landskapets lycka\" är många. Det är en synnerligen rik bok, en sympatiskt öppen och inbjudande volym, skriven av en författare som generöst bjuder på sin rika och omfattande kunskap. Dessutom skriver Håkan Anderson själv en lysande och varm prosa.Mer läsning

Annons